Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Navratilovas svar på tal: Margaret Court är rasist och homofob

Från 2017
Uppdaterad 01.06.2017 12:11.
Martina Navratilova vid Wimbledon 2015.
Bildtext Martina Navratilova vid Wimbledon 2015.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det stormar rejält inom tennisvärlden och i fokus ligger en 24-faldig Grand Slam-vinnare och numera 74-årig präst. Nu går den forna tennisstjärnan Martina Navratilova till kraftig attack mot Margaret Courts kontroverisella uttalanden i ett nyligen publicerat öppet brev.

Tennisikonen Margaret Court sprider åsikter om att "transsexualitet är djävulens verk" och att homosexualitet kan botas. Nu vill aktiva få bort hennes namn från grand slam-arenan i Melbourne.

Den näst största tennisbanan i Melbourne Park, där Australian Open spelas, är namngiven efter den 24-faldiga grand slam-vinnaren Margaret Court.

Margaret Court.
Bildtext Margaret Court.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Efter att 74-åriga Court, som numera är präst, sagt att hon är emot samkönade äktenskap har flera tennisstjärnor - däribland Martina Navratilova och Billie Jean King - velat ta bort banans namn.

Samantha Stosur tror att spelare kommer att vägra spela på banan under Australian Open och världsettan Andy Murray menar att många spelare skulle bli förolämpade av namnet av banan.

– Det är viktigt att markera när sådana här saker händer, att det inte passerar obemärkt förbi. Precis som flera gör: Andy Murray, Martina Navratilova och Bille Jean King har gått ut och tagit stark ställning emot Courts uttalanden.

– Hbtq-personers och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter, och ett viktigt fundament för idrotten, säger Sofia B Karlsson, jämlikhetskonsult inom idrott och tidigare elittennisspelare till TT.

Förbundet vägrar ändra

Australiska tennisförbundet har sagt att de inte tänker ändra namnet på arenan och att Margaret Court får stå för sina åsikter.

Margaret Court Arena i Melbourne.
Bildtext Margaret Court Arena.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Men efter Courts senaste utspel, i ett kristet radioprogram som nyhetsbyrån AFP tagit del av, kan det nog bli svårt att blunda för Courts extrema åsikter om bland annat att homosexualitet skulle vara en sjukdom som kunde botas.

Öppet brev av Martina Navratilova

På torsdagen publicerade flera medier ett öppet brev av tennislegenden Martina Navratilova, som var riktat till Margaret Court Arena, det vill säga den spelplan vars namn man vill ändra.

– Sportarenor som är döpta efter människor är döpta av en orsak. Det handlar om deras livsverk. Det handlar inte om vad spelaren gjort inom sitt verksamhetsområde, utan också för vem man är som människa, inleder Navratilova sitt brev.

Efter det radar Navratilova upp exempel på åsikter som inte är förenliga med att vara en rollmodell och pekar även ut Court som både rasist och homofob.

– Det här är inte OK. Det är de facto både sjukt och farligt.

Navratilova frågar sig också hur många barn som måste fara illa och i värsta fall dö på grund av det intoleranta beteende och den mobbning som Court står för.

Navratilova avslutar också med att föreslå Evonne Goolagong Arena som nytt namn på spelplatsen i Australien. Goolagong vann Australian Open fem gånger under sin aktiva karriär.

Källor: FNB/TT, The Guardian, Canberra Times

Diskussion om artikeln