Yles reporter tackas på sociala medier efter rysk ordväxling om homosexuella
Yles frågor om läget för homosexuella har väckt irritation vid Rysslands utrikesministerium. Homosexualitet är ett ytterst känsligt ämne i Ryssland och människor är mycket splittrade i frågan.
Yles finska reporter i Moskva, Erkka Mikkonen, och den ryska talespersonen Maria Zakharovas åsiktsutbyte under en presskonferens har fått stor spridning i ryska sociala medier. Kommentarer kommer också från andra länder.
- Jag har fått mycket tack för att jag vågade ta upp ämnet homosexualitet. De frågor jag ställde har fått stor synlighet och delas livligt på sociala medier i Ryssland, säger Mikkonen.
Mikkonen konstaterar att homosexualitet är ett ytterst känsligt ämne i Ryssland och att människor är mycket splittrade i frågan.
- Jag har inte ännu själv personligen haft någon kontakt med den tjetjenska ledningen, säger Mikkonen.
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov har ändå meddelat att han kan hjälpa till med att arrangera Mikkonens resa till Tjetjenien och att han är redo att svara på utländska journalisters frågor "24-7" (dygnet runt red.anm.), uppger nyhetsbyrån Tass.
Enligt Tass säger Kadyrov att han kommer att skicka iväg en inbjudan till det finländska mediet så att journalisten kan besöka republiken.
Talespersonen för Rysslands utrikesministerium blev irriterad
Ordväxlingen mellan Maria Zakharova, officiell talesperson för det ryska utrikesministeriet, och Yles reporter Erkka Mikkonen ägde rum i går, onsdag under en pressträff som ordnas varje vecka för utländska journalister.
Zakharova blev klart irriterad av den fråga som Mikkonen ställde angående situationen för de homosexuella i den tjetjenska autonoma republiken i den sydvästra delen av Ryska federationen.
Zakharova vägrade att kommentera ämnet.
Enligt Zakharova hör det inte till utrikesministeriets uppgifter att kommentera homosexuellas situation i Tjetjenien.
I stället hänvisade Zakharova direkt till Tjetjeniens enväldiga ledare Ramzan Kadyrov och föreslog att Yles reporter bjuds in till Tjetjenien för att på ort och ställe undersöka läget, eftersom det enligt henne är det bästa sättet för reportern att utreda sitt "favorittema".
Alldeles i slutet av pressträffen återkom Zakharova igen till saken och ställde följande fråga:"Reser ni till Tjetjenien - eller är ni rädd?"
Videoklipp från presskonferensen textat till finska.
Se här ett videoklipp (textat till engelska) från presskonferensen:
På Youtube finns ett videoklipp där man ser Maria Zakharovas reaktion på Yles fråga. Uttalandet är tolkat till engelska. Reportern Erkka Mikkonens fråga och Maria Zakharovas svar kan ses vid 1:00:20–1:07:16 och 1:22:26–1:23:30
Uppgifter om omfattande förföljelse av homosexuella i Tjetjenien
Det förekommer rapporter om massarresteringar av sexuella minoriteter i Tjetjenien.
Den som först gick ut med nyheten var den ryska oppositionstidningen Novaja Gazeta som specialiserar sig på grävande journalistik. Enligt tidningen hade över hundra homosexuella män gripits i Tjetjenien. Tidningen hävdade att flera av dem dödades i samband med att de greps.
Enligt tidningen finns det också hemliga fängelser där homosexuella personer torteras.
Uppgifterna har efter det följts upp av många andra ryska och utländska nyhetsmedier.
Många flyr från Tjetjenien
Ryska människorättsorganisationer har rapporterat om homosexuella personer som flytt från Tjetjenien. En stor del av dem uppges befinna sig i Moskva och S:t Petersburg.
Frivilligorganisationer började i april evakuera homosexuella från Tjetjenien. Människor har fått hjälp med att fly för att senare kunna emigrera från Ryssland. Man ser det som en humanitär katastrof och hoppas att de ska få flyktingstatus.
Det finns också ett nätverk med speciell service dit personer från Tjetjenien kan ringa eller mejla.
En homosexuell man som flytt från Tjetjenien berättade för Yle att det känns otänkbart för honom att återvända till hemlandet, eftersom tjetjenerna har sina egna strikta traditioner. En homosexuell familjemedlem är en skam för hela släkten. Man blir av med skammen bara om den homosexuella dödas, sade mannen.
Om det fanns sådana människor i Tjetjenien skulle myndigheterna inte behöva bry sig om dem eftersom deras släktingar skulle sända dem till en plats därifrån det inte finns någon återvändo
Kadyrovs pressekreterare Alvi Karimov till nyhetsbyrån Interfax
Heda Saratova, medlem i människorättsrådet som lyder under den tjetjenske ledaren, säger att ordningsmakten och hela rättssystemet har förståelse för att en homosexuell människa dödas av en släkting.
Också kidnappning är ett utbrett problem i Tjetjenien på grund av en korrupt polismakt. Sexuella minoriteter är lämpliga offer. Republiken följer en strikt konservativ islamsk tradition där det också förekommer så kallade hedersmord inom familjen.
Det finns inga homosexuella i Tjetjenien
Den tjetjenska ledningen
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov och övriga representanter för den tjetjenska republiken har kategoriskt förnekat uppgifterna om förföljelse av homosexuella.
Den tjetjenska ledningen har också upprepade gånger försäkrat att det inte överhuvudtaget finns homosexuella människor i Tjetjenien.
Homosexuella har alltid haft problem i det auktoritära Tjetjenien. Läget har nu tillspetsats, och förföljelserna uppges ha blivit mer omfattande och organiserade. Också hot och utpressning förekommer.
Läget för homosexuella i Tjetjenien oroar Europa
De homosexuellas situation i Tjetjenien har skapat oro bland flera ledare i Europa. Frågan togs senast upp i måndags då Rysslands president Vladimir Putin träffade Frankrikes nyvalda president Emmanuel Macron i Paris.
I tisdags uttalade sig Ramzan Kadyrov via sociala medier. Via sitt Instagramkonto bjöd han in president Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Tjetjenien för att reda ut "sanningen" om påståendena.
Då Tysklands förbundskansler Angela Merkel och president Vladimir Putin träffades i Sotji för ungefär en månad sedan uppmanade Merkel den ryska presidenten att stoppa förföljelsen av homosexuella i Tjetjenien.
Merkel sade att hon uppmanat den ryska ledaren att använda sitt inflytande för att stoppa förföljelserna.
Putin kommenterade inte frågan.
Homosexuellas rättigheter i Ryssland och Finland
Homosexuella har det inte lätt heller i Ryssland. Många väljer att gå under jorden.
Sedan år 2013 finns det en lag i Ryssland som förbjuder homosexuell propaganda som riktas till barn. Själva lagen är vagt hållen, och det är inte alltid lätt att veta vad som betraktas som homosexuell propaganda.
Brott mot mänskligheten
Igor Kotjetkov, verksamhetsledare för Rysslands LGBT-nätverk, konstaterade i april att tjetjenska myndigheter har satt igång en hel operation för att rensa republiken på homosexuella.
- Det som just nu pågår i Tjetjenien är ett brott mot mänskligheten som måste undersökas inte enbart av våra federala myndigheter utan också av internationella organisationer.
Rysslands LGBT-nätverk har lämnat in en anmälan till riksåklagaren där man kräver att saken utreds. Kotjetkov misstänker att Moskva inte vågar blanda sig i Tjetjeniens affärer.
Källor: Erkka Mikkonen, Yles arkiv, Tass
(Artikeln uppdaterades klockan 17.50 med ett videoklipp textat till finska)