Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svår sommar väntar Lovisa som står utan museiintendent – ensam anställd tar över

Från 2017
Uppdaterad 02.06.2017 16:10.
Lovisa museum
Bildtext Kommendantshuset i Lovisa (arkivbild)
Bild: Yle/ Katarina Lind

Lovisa stad får klara sig med tillfälliga arrangemang inom museiverksamheten i sommar. Museiassistent Carina Nygård är beredd att ta på sig ett större ansvar.

Stadens omtyckta museiintendent Jaana Toivari-Viitala, som hade helhetsansvaret för utställningarna, gick plötsligt bort i mitten av maj.

- Det var verkligen en tragisk nyhet och stor förlust för oss alla. Hon hade en positiv inställning och viljan att utveckla, säger Thomas Grönholm, bildningsdirektör i Lovisa.

Dessutom har kultursidan fått ytterligare en tragisk nyhet i maj, då en av Lovisa stads kulturinstruktörer gick bort.

"Svårt kommer det att vara"

När Yle Östnyland ringer upp har Grönholm precis diskuterat med tf chefen för kultur- och fritidsväsendet, Leif Eriksson, om framtiden för museet.

Kommande vecka ska kultursidan, museisidan och ungdoms- och fritidssidan i Lovisa diskutera hur man ska klara av sommaren och tiden efter semestrarna.

- Svårt kommer det att vara och snabbt får vi kanske inte några nya människor anställda. Men med interna arrangemang försöker vi nu hanka oss fram så gott det går.

Grönholm säger att utställningen Finland 100, som för närvarande finns på Kommendantshuset i centrum, enligt planerna kommer att fortlöpa fram till årsskiftet.

Thomas Grönholm, Lovisa stad.
Bildtext Thomas Grönholm (arkivbild)
Bild: Yle / Hanna Othman

"Hon tar på sig ett större ansvar"

Sommaren brukar vara en aktiv tid för museer och Grönholm hoppas att alla har överseende med situationen.

- Vi har ju också hembygdsmuseet i Virböle som ska hållas öppet, men vi har museiassistent Carina Nygård som kommer att ta på sig ett lite större ansvar och göra så gott hon kan.

Lovisa museum har inte fler anställda, men brukar anställa sommarhjälp till exempel till Virböle och bruksmuseet i Strömfors.

Till museiintendentens jobb har hört att planera och ordna nya utställningar samt att vara i kontakt med olika aktörer som besöker museet.

En kulturinstruktör i Lovisa har haft huvudansvar för Almska gården, men har samarbetat med museiintendenten kring den verksamheten.

Ännu oklart hur det blir med tjänsten

Lovisa stad satsar alltså på tillfälliga arrangemang och avgör senare hur man går vidare.

I samband med budgetberedningen, som i huvudsak sker i augusti, ska personalplanen för nästa år behandlas.

- Senast i det skedet tror jag att vi har ett förslag för nämnden hur vi ska gå vidare. Men jag hoppas och tror att vi ska få en ny resurs, men om det är en museiintendent som sådan är svårt att ta ställning till.

Personalen får själv komma med förslag och lösningar under nästa vecka och Grönholm räknar med att man når beslut under hösten.

Budgeten och personalplanen behandlas på nämndenivå i september och går sedan via stadsstyrelsen till fullmäktige i november.

Tills man når en annan lösning är museiassistenten som ensam egentlig anställd beredd att ta sig an ett större område.

- Hon är lyckligtvis positivt inställd, aktiv och utåtriktad. Det är vi tacksamma för. Förstås kanske hon hade hoppats på att snabbt få en kollega till museet, men hon förstår situationen och tar ansvaret åtminstone fram till början av hösten.

Kommendanthuset i Lovisa. Bilden tagen 2015
Bildtext Lovisa museum (arkivbild)
Bild: Yle/Lone Widestam

Artikeln är uppdaterad 2.6.2017 kl. 11.30. Thomas Grönholm önskade precisera tidtabellen för behandlingen av personalplanen och budgeten i stadens olika beslutande organ.

Diskussion om artikeln