Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esboborna får parkera gratis – åtminstone tillsvidare

Från 2017
Parkerade bilar på rad.
Bildtext Arkivbild. Försöket med avgiftsbelagd parkering skjuts upp i Esbo.
Bild: YLE/Stella Brunberg

Esboborna kommer att få fortsätta att parkera gratis längs gatorna åtminstone tillsvidare. Tekniska nämnden i Esbo beslöt på onsdag att skjuta upp försöket med parkeringsavgifter i Hagalund, Mattby och Alberga.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade tidigare i veckan om att planerna på parkeringsavgifter upprör många bilister. Enligt Simo Grönroos (Sannf), ordförande för tekniska nämnden, är också politikerna i nämnden väldigt kritiska.

- Många var väldigt kritiska på mötet och lyfte fram att det redan nu är dyrt att åka bil. En del var beredda att helt förkasta förslaget, men vi beslöt att återremittera ärendet, säger Grönroos.

Nytt förslag till hösten

Politikerna i den nuvarande nämnden föreslår att området där parkeringsavgifter möjligtvis införs är mindre än i det ursprungliga förslaget.

Dessutom vill politikerna att den högsta avgiften är två euro per timme i stället för tre euro. Försöket med parkeringsavgifter kan bli aktuellt innan årsskiftet om nämnden godkänner det nya förslaget i höst.

- I den nuvarande nämnden hoppas vi att tjänstemännen också funderar på andra alternativ än parkeringsavgifter, säger Simo Grönroos.

Tanken med parkeringsavgifter är att bilarna inte ska stanna så länge på en och samma plats.

Diskussion om artikeln