Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

10 tips för dig som vill hålla ett bra tal - förenkla, förkorta och förmedla känslor

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2018 14:09.
En mikrofon med en suddig bakgrund av en folkmassa.
Bild: CC/Kane Reinholdtsen

Att hålla ett tal - det är något du kan ställas inför i flera olika skeden av ditt liv: födelsedagsfester, studentdimissioner, bröllop och begravningar. I stället för att få panik kan du ta en stund och läsa igenom våra tips och sedan gå kolugn upp på scen och charma din publik.

1. Tänk på vem du talar till

Om du vill hylla någon i ett tal ska du inte tala om dig själv – om du har fler än två jag i ditt tal ska du fundera om. Förenkla språket i stället för att använda en massa svåra ord.

2. Skriv korta meningar

Tänk på hur länge det tar att yttra ett ord. Då du säger en mening har det gått redan fem till tio sekunder. En halv A4 med text är redan ett tal på ungefär 2 minuter! Om du är en på en fest där du inte är den enda som ska tala är det skäl att hålla sig under 5 minuter.

3. Ditt tal ska förmedla en känsla eller ett budskap

Vad vill du få fram med ditt tal? Vill du berätta för din pappa att han är en god typ eller vill du kanske tacka för ett pris? För tack-, hyllnings- och minnestal fungerar det med ett bra citat i början som du sedan upprepar i slutet. Anekdoter om den du talar till i till exempel ett hyllningstal fungerar alltid.

4. Tala ledigt

Det är snyggast om du lämnar pappren helt och hållet då du ställer dig vid podiet. Om du är nervös är det lätthänt att du stirrar blint på pappret, då låter talet stelt och uppläst. Utan papper har du dessutom bättre chans att improvisera och ha direkt kontakt med publiken.

5. Tro på det du säger

När du talar ska du komma ihåg närvaro och känsla. Lev in dig i varje ord och kom ihåg att vara övertygande. Då du håller ett tal är alla blickar fästa vid dig, så kom ihåg att publiken lätt avläser ifall du säger något du inte menar!

6. Kolla fakta på förhand – ljug inte!

Det lönar sig aldrig att dra påståenden eller fakta ur hatten, det kan bli pinsamt efteråt då det visar sig att det du sade inte stämmer. Undvik alltså alternativa fakta.

7. Tänk på kroppsspråket: flaxa inte med händerna och gräv dig inte i näsan

Publiken avläser inte bara ditt tal utan också ditt kroppsspråk. Om du har händerna i fickorna signalerar du att du är nervös. Om du tar dig i ansiktet tolkas det ofta som om du har något att dölja. Din publik kan urskilja ett äkta leende från ett tillgjort. Handgester fungerar bra i tal men gör det bara så att det känns naturligt. Kolla på hur Barack Obama gör med sina händer då han talar.

8. Variera ditt röstläge och betona viktiga ord

Om du talar monotont blir det lätt tråkigt att lyssna på ditt tal och då missar alla poängen. Låta inlevelsen styra också din röst. Variera ditt röstläge och betona de ord som understryker budskapet i ditt tal och den känsla du vill förmedla.

9. Håll pauser, de skapar spänning

Konstpauser är ett bra knep för att skapa spänning. Du kan lägga in en paus just innan du säger något viktigt.

10. Öva talet på förhand

Det bästa talet är memorerat. Du kan till exempel filma talet på telefonen och be en vän se på det och ge feedback. Om du inte vill lämna bort pappren ska du tänka på att ha tillräckligt stort radmellanrum och en tydligt font så att du inte tappar bort dig i texten.

Tipsen baserar sig på en intervju med tidigare riksdagsassistenten Mikael Hiltunen. Hiltunen har varit aktiv inom politiken som verksamhetsledare för Finlands svenska socialdemokrater. Han ställde också upp i kommunalvalet 2017. Numera jobbar han som projektchef vid nätverket Svenska nu som koordineras av kulturcentret Hanaholmen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln