Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jeppo- och Munsalamammorna är besvikna och oroliga

Från 2017
Uppdaterad 01.06.2017 19:13.
Mammorna i Munsala och Jeppo är besvikna.
Bildtext Mammorna i Jeppo och Munsala är upprörda över felaktig information.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Mammorna i Jeppo och Munsala i Nykarleby är upprörda över att de fått felaktig information om att mödrarådgivningen i byarna ska stänga. De funderar också ifall en smygande nedmontering är på gång.

- Det är ju lyckligt att rådgivningen blir kvar. Men jag är ändå upprörd över hur det här missförståndet uppkommit och hur fel information gått ut till både personal och mammor, säger Johanna Viklund i Munsala.

Johanna Viklund säger att den felaktiga informationen redan medfört omflyttningar bland personalen.

Lis-Marie Vikman som är chef för vårdarbetet på Social- och hälsovårdsverket tillbakavisar uppgifterna om att mödravården ska upphöra i byarna. Istället ska den fortsätta som vanligt, en dag per vecka i var by.

- Visst är det konstigt att personalen och mammorna får den här informationen och att man sedan tillbakavisar den och säger att det fortsätter som vanligt.

Färre dagar i veckan

Men mödrarådgivningen naggas i kanten. Istället för två och en halv dag i veckan blir det en dag per by och vecka från och med hösten.

- Alltså fortsätter rådgivningen inte som tidigare, det här innebär betydliga förändringar, säger Emma Sjölind från Jeppo som väntar sitt andra barn.

Nu oroar sig mammorna för att det ändå blir ett slut på mödrarådgivningen och att det hela inte bara var ett missförstånd.

- Det känns som om det är en smygande nedläggning. Först gör man det här i samband med sommarstängningen och sen minskar man på dagarna så att vi inte liksom ska märka något, säger Sjölind.

Victoria Lassander-Sandin
Bildtext Emma Sjölind och Victoria Lassander-Sandin.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Att man långsamt skär ner på servicen tills inget finns kvar är inget nytt säger mammorna.

- Det är ofta just så här på landet, man tar lite åt gången. Det här är vi vana med på landsbygden. Sen tar man helt bort servicen, säger Victoria Lassander-Sandin.

Något missförstånd tror inte Lena Solvin och Emilia Ek på.

- Jag tror inte det kan uppstå ett sådant här missförstånd. Det känns som om det här kommit smygande så att ingen ska bry sig och till slut är rådgivningen borta, säger Lena Solvin.

- Nej, jag tror inte heller det bara rör sig om ett missförstånd, säger Emilia Ek.

Lång väg till rådgivning

Att ha rådgivningen nära är viktigt för både mammorna och hela familjerna. 20 kilometer längre väg till rådgivningen betyder att man ska ha bil och kanske barnvakt för ett rådgivningsbesök.

- Nu kan vårt äldre barn sova i vagnen utanför medan jag gör mitt besök. Dessutom är det enkelt för min man att ta del i besöken. Men främst tänker jag på mammorna ute i sjöbyarna, de får väldigt lång väg, säger Emma Sjölind.

Emma Sjölind ska föda sitt andra barn i slutet av sommaren och hon var inställd på att göra sina rådgivningsbesök i Nykarleby centrum under sommarstängningen.

- Nu blir det en mycket längre period och det känns ledsamt. Det är en ny relation och ett nytt förtroende som ska byggas upp, säger Sjölind.

Just nu råder det babyboom i Jeppo. Det här är en liten Munsalabo.
Bildtext Just nu råder det babyboom i Jeppo. Det här är en liten Munsalabo.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Bygger för framtiden

Mammorna är besvikna över färre rådgivningsdagar och oroliga för hur framtiden ser ut.

- Vi hoppas innerligt att vi ska få ha kvar både barn- och mödrarådgivning i byarna, säger Victoria Lassander-Sandin.

I Jeppo har dessutom både skola och dagis byggts ut och mammorna säger att det snarast råder en babyboom i byn.

- De bygger för framtiden och det föds många barn på landet. Då är det jättekonstigt att de skär ner på den service som mammorna behöver, säger Emma Sjölind.