Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Berörande vård hjälper den sjuka

Från 2017
händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Bild: Mostphotos

Berörande vård är ett tudelat begrepp. Det kan handla om omvårdnad som berör, men också att vårda genom att röra vid patienten. Inom antroposofin är beröring en viktig del av vården.

Spädbarn hör väl till de mest privilegierade vad gäller beröring. Vi håller dem, smeker dem, masserar och smörjer in dem med babyoljor. När det lilla barnet börjar göra framsteg uppmuntrar vi med både glada utrop, leenden och ännu mera kramar och skön beröring.

ett spädbarn som vilar på mammans bröstkorg. Mamman håller sina händer om den lilla barnkroppen
Bildtext spädbarn får mycket beröring.
Bild: Mostphotos

Hur skulle det vara om vi fortsatte med omhuldande och uppmuntrande beröring och gester också på vuxna? Massera, röra och beröra från så att säga vaggan till graven?

Det här är något som förespråkas inom den antroposofiska vården, en utvidgad vårdform som kombinerar skolmedicin med olika utvärtes behandlingar.

I antroposofisk vård använder man bland annat insmörjningar, omslag, kompresser och vattenbad.

Oljor med växter eller mineraler

Åbobon Pirkko Tolmunen är sjukskötare och hon har vidareutbildat sig till antroposofisk sjukskötare. I dag är hon doktorand vid Åbo Akademi och forskar i temat beröring.

- Vi tänker noga hurdana oljor vi använder till insmörjningarna. Ibland behöver patienten mera hölje och en annan gång en mer upplyftande kraft, förklarar Pirkko Tolmunen. Den fysiska värmen är alltid viktig, tillägger hon

Pirkko Tolmunen med lite blommor och torgliv i bakgrunden
Bildtext Pirkko Tolmunen är antroposofisk sjukskötare.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Oljorna innehåller olika växter eller mineraler. Vanliga växter är lavendel, rosmarin och arnika.

- Oljorna och vattenbaden är komplement till skolmedicin, betonar Pirkko Tolmunen. Vi gör behandlingarna med olika gester, rörelser beroende på om patienten behöver hölje eller kraft.

Hur mycket påminner era vårdmetoder om den vård som engagerade, helt vanliga sjukskötare med lång erfarenhet utövar?

- De gör det också, men kanske mer omedvetet, säger Pirkko Tolmunen.

Lär känna dig själv, förstå dig själv och andra

Pirkko Tolmunen kommer in på vikten av att utveckla sig själv, bli medveten om hurdan man själv är och hur patienten uppfattar en. Det är en grundläggande del av den antroposofiska vården.

- Människosynen är väldigt viktig. Det är viktigt att förstå att det finns en fysisk värld men också en själslig och andlig värld. Alla människor är lika värda. Inom antroposofisk vård försöker vi vidareutveckla oss hela tiden så att vi förstår människan. Vi försöker också utveckla våra sinnen, säger Pirkko Tolmunen.

Förutom de vanliga sinnena (syn, lukt, känsel etc.) talar antroposoferna också om ordsinne, tankesinne och jagsinne.

- Genom att utveckla de här sinnena förstår vi bättre ordens betydelse, världens och andras tankar men vi lär oss också förstå oss själva bättre. Då kan vi också första den andra människan, det andra jaget, förklarar Pirkko Tolmunen, som har jobbat bland annat på den antroposofiska Vidarkliniken i Järna i Sverige, men också på bland annat ett demensboende i Helsingfors.

händer (olika ålders personer) som tillsammans håller i en liten mull/jordkump med en liten grön växt
Bild: Tyler Olson - SimpleFoto/Mostphotos

Just beröring är en fysisk del av vården, men Pirkko Tolmunen säger att den fysiska beröringen är ett sätt att också nå den själsliga och andliga delen av människan och således möjligheten att hela sig själv.

Delade tankar och kritik mot antroposofisk vård

Helt okritiserad har den antroposofiska vården inte ändå varit.

- Människor har sina tankar, speciellt när det är något de inte känner till. Men har man upplevt en behandling så ändrar ofta uppfattningen om det vi sysslar med.

Pirkko Tolmunen påminner att svåra sjukdomar alltid sköts med konventionell, så kallad vanlig medicin. Det är också viktigt att antroposofiska sjukskötare och läkare har tidigare sjukskötar- eller läkarutbildning.

- När det sedan gäller till exempel smärtor så kan vi hjälpa människan i den situation hon just då befinner sig. Vilken metod är det hon vill ha? Är det antroposofisk vård eller är det smärtstillande medicin från den vanliga vården? Vår uppgift är att hjälpa människan att klara situationen bättre.

I höst och vinter (2017-2018) kommer föreningen Alfa Omega Raseborg att ordna en kurs i utvidgad antroposofisk vård. Föreningen planerar bygga ett äldreboende i Ekenäs där man vid sidan av konstnärliga terapier, trädgårdar, ekologisk kost och samtalsterapi också kommer att erbjuda antroposofisk omvårdnad och vård.

Fem kvinnor som ser ut över en åker
Bildtext Platsen för det planerade äldreboendet i Raseborg.
Bild: Alfa Omega Raseborg

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln