Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tyskan som bodde i finska skogen förklarar varför hon reste hem: "Jag slösade bort min tid"

Från 2017
Charlotte Arnswald som bodde i skogen i Finland.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Tyska Charlotte Arnswalds vistelse vid ett vindskydd i skogen i Norra Savolax väckte aktiv debatt bland finländare både på internet och utanför. Debatten och det hat som uppstod i samband med den var ändå inte orsaken till att Arnswald valde att lämna Finland.

Yles ursprungliga artikel väckte en stundvis hätsk debatt, eftersom en del trodde att hon bosatt sig vid ett allmänt vindskydd och att hon missbrukade allemansrätten.

På ett diskussionsforum hotades hon med våld och sexuellt våld. Det var ändå inte orsaken till att Charlotte Arnswald valde att lämna Finland. Arnswald hörde om debatten och hoten först då hon återvänt till Tyskland.

Motivationen började tryta

23-åriga Arnswalds ursprungliga plan var att göra skogen till ett hem som man inte vill lämna. Hon ville hitta sig själv och se på saker ur andra synvinklar.

Livet i skogen var ändå mer utmanande än vad hon hade föreställt sig och alla de mål hon hade satt upp för sig själv uppfylldes inte heller.

- Jag kände mig inte som en främling i skogen, men tyvärr kunde jag inte kalla den för mitt hem heller. Med tiden började jag känna att jag slösar bort min tid när jag inte gjorde annat än höll mig själv vid liv.

Tanken var att bo i skogen tills det blir kallt i september. Hemresan blev ändå tidigarelagd när Arnswalds motivation började tryta.

- Att använda mig av mina vildmarksfärdigheter samt att lära mig nya färdigheter kändes inte längre intressant. Det kan hända att situationen hade ändrats om jag stannat i skogen längre, säger Arnswald.

Ville inte provocera

Det var först när Arnswald kom hem som hon fick höra om det hatprat och hot om våld som riktats mot henne. Att hon blev mål för ett sådant hat är ett mysterium för henne, men hon intygar att hon inte är rädd.

- Jag är ledsen om jag med min vistelse i Finland sårat finländare. Jag ville prova en ny livsstil, min tanke var aldrig att provocera, säger Arnswald.

I diskussioner som uppstod i den ursprungliga nyhetens kölvatten kritiserades Arnswald bland annat för att ha ätit grodrom som i Finland är fridlyst. Hon medger att hon gjorde det och förstår att det var ett brott. Arnswald uppger att orsaken var hunger och att fisket hade misslyckats.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Pekka Niiranens ursprungliga artikel.

Yle Uutiset och Svenska Yle rapporterade tidigare om att Charlotte hade lämnat landet och att det skulle ha berott på det hat och de hot som riktats mot henne som en reaktion på att hon bodde i skogen. Det var alltså inte orsaken till att hon valde att åka hem.

Diskussion om artikeln