"Det var som en skraplott" – minns du de här parkeringsapparaterna?
Parkeringsavgifter har varit vardag i Helsingfors sedan 1950-talet. Under årens lopp har flera olika apparater och automater prytt stadsbilden.
Det var den andra maj 1955 som parkeringsmätarna hade premiär i Helsingfors. Här kan du se bilder på gamla parkeringsmätare och -apparater från svunna tider.
I Esbo har frågan om avgiftsbelagd parkering varit aktuell den här veckan. I Helsingfors är bilisterna däremot vana vid att det kostar att parkera. På 1950-talet ploppade parkeringsmätarna upp i stadsbilden som svampar i regnet.
- De första parkeringsmätarna, 39 stycken, kom till centrum av Helsingfors den andra maj 1955. Då kostade det 40 mark i timmen att parkera, säger Oskari Rantanen, projektchef vid byggnadskontoret i Helsingfors
Summan motsvarar ungefär 1,30 euro i dagens pengar.
Så här har parkeringsmätarna i Helsingfors sett ut under olika årtionden (artikeln fortsätter efter bilderna).
Den första biljettautomaten dök upp i stadsbilden på 1980-talet. Då fanns det över 3 000 parkeringsmätare och den sista försvann så sent som på 2000-talet. I dag finns det 560 biljettautomater, varav ett par hundra fungerar med slantar.
"Skraplotterna hörde inte till favoriterna"
På 1990-talet testade Helsingfors olika mer eller mindre tekniska lösningar för att underlätta parkeringen. År 1994 presenterades Parcard-apparaten - en apparat som få saknar.
- Man kunde ladda pengar i apparaten. Sedan skulle man manuellt knappra in i vilken parkeringszon man är och hur länge man tänker stanna, berättar Rantanen.
I mitten av 1990-talet fanns det också parkeringsbiljetter som liknade skraplotter.
- Bilisten skulle skrapa fram dagen och tiden och ställa lappen på ett synligt ställe, säger Rantanen.
Varken Parcard-apparaterna eller "skraplotterna" hörde till parkeringskontrollanternas favoriter.
- Parcard hade inget bakgrundsljus. I mörkret var det väldigt besvärligt att försöka läsa vad det står på skärmen. Många hade dessutom ställt flera skraplotter vid vindrutan och sedan var det bara att försöka hitta den biljett som möjligtvis var i kraft, säger Rantanen.
- Ur parkeringskontrollantens synvinkel är det nog automatbiljetten som har varit den enklaste att tyda.
Slantar, kort eller mobilapp?
På 2010-talet betalar allt fler sin parkeringsavgift med smarttelefon eller med bankkort. Det är också möjligt att betala med textmeddelande.
- Om det endast finns en slantautomat klagar folk på att det inte går att betala med kort, men folk klagar också om det inte går att betala med slantar, säger projektchefen Oskari Rantanen.
Över 60 procent av parkeringsavgifterna i Helsingfors betalas i dag med olika mobila applikationer.
Diskussion om artikeln