Trump har fattat sitt beslut – USA lämnar klimatavtalet
Det är kontroversiellt men inte helt överraskande att USA drar sig ur det klimatavtal som undertecknades i Paris 2015.
USA:s president Donald Trump anlände ungefär en halv timme försenad till Vita husets rosenträdgård, där presskåren var samlad för att få höra presidentens slutliga besked om klimatavtalet.
Han började sitt tal med att hylla sig själv, men sedan kom beskedet.
- Jag kämpar varje dag för de fantastiska människorna i det här landet. Jag ser det som min plikt att uppfylla mitt vallöfte. USA kommer att dra sig ur Parisavtalet.
Senare sade Trump att avtalet är mycket orättvist mot USA, vilket gynnar andra länder.
Någon riktigt stor överraskning är det här beslutet inte. Trump pratade redan i sin presidentvalskampanj om att han vill bli av med Parisavtalet.
Bland orsakerna som har nämnts till att Trump inte gillar klimatavtalet är att det är ekonomiskt ofördelaktigt för landet. Enligt Vita huset skulle landet förlora flera miljoner arbetsplatser på att hålla sig till avtalet.
Trump lämnar ändå en dörr öppen.
- Vi är beredda att förhandla om att gå med i Parisavtalet igen, eller i ett annat avtal, förutsatt att villkoren är de rätta, säger presidenten.
Reaktioner på beslutet
Flera personer reagerade på Trumps beslut genast efter att det gavs offentlighet.
Frankrikes president Emmanuel Macron sade att Frankrike och USA kommer att fortsätta jobba tillsammans, men inte när det gäller klimatfrågor.
USA:s tidigare president Barack Obama, som var med då klimatavtalet undertecknades, hoppas att amerikanska delstater, städer och företag ska visa vägen och göra mer för klimatets skull.
Paris borgmästare Anne Hidalgo säger att Trump har fattat ett beslut som kommer att få dramatiska följder.
Kanadas miljöminister Catherine McKenna säger att klimatavtalet är en bra överenskommelse för hela världen, och det är nedslående att USA lämnar avtalet.
USA var en drivande kraft bakom avtalet
Även om beslutet inte är överraskande, så kan det te sig lite konstigt. Det tycker åtminstone Magnus Cederlöf, miljöråd vid miljöministeriet i Finland.
Cederlöf påpekar det märkliga i att det är just USA som drar sig ur klimatavtalet. Då avtalet förhandlades fram var USA en av de drivande krafterna, delvis till och med för att skapa egen vinning.
Vissa av länderna som kom med i avtalet, till exempel Indien och Kina, är USA:s ekonomiska konkurrenter. I och med avtalet kunde inte de stora, asiatiska ekonomierna konkurrera med slappare klimatregler.
- Det var just det som var den stora drivkraften, att alla länder ska spela enligt samma regler för hur man ska skära ner i växthusgaserna, säger Cederlöf.
Vad kan det då vara som har fått Trump att gå emot avtalet?
- Det är en symbolhandling. Det är ju dels ett vallöfte, och Parisavtalet är något som ganska långt sammankopplas med (USA:s förra president) Barack Obama, tror Cederlöf.
Trumps beslut kanske inte har så stor effekt
Hur mycket det här egentligen kommer att påverka klimatpolitiken i USA återstår att se. Flera delstater har egna regler för hur man sköter klimatpolitiken.
- Vissa delstater är väldigt ambitiösa i sin klimatpolitik. Man brukar hänvisa till Kaliforniens regler om till exempel bilar, också på östen har flera delstater en mycket ambitiös klimatpolitik. Det att den federala staten USA drar sig ur klimatavtalet behöver inte betyda att delstaterna förändrar sin klimatpolitik.
Vad som händer nu är delvis höljt i dunkel. Det går inte i en handvändning att dra sig ur Parisavtalet, det kommer att ta tid och vara arbetsdrygt.
Och vad som händer sedan kan man bara spekulera kring.
- Risken är att det blir någon slags dominoeffekt, att andra länder som är lite skeptiska till att vara med i avtalet börjar fundera på motsvarande åtgärder. Det kan undergräva klimatavtalet på sikt.
Cederlöf tror ändå att klimatavtalet kommer att bestå, men det kräver att de länder som stannar kvar jobbar för det. Han tror att det till och med kan gå så att de länder som är kvar kanske vill dra ännu fler strån till stacken, och då får klimatavtalet en betydligt större effekt än om USA hade stannat kvar.
Därför vill Trump lämna klimatavtalet – vallöften och närmaste kretsen påverkar
Vi sammanfattar Trumps motiv i tre punkter.