Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sandviks stjärna fortsätter stiga

Från 2017
Uppdaterad 02.06.2017 11:10.
Anställd jobbar med gruvmaskin på Sandviks fabrik i Åbo.
Bildtext arkivbild
Bild: Yle/ Dmitri Volgin

En ny hall och fler nyanställda. Sandvik i Åbo inviger den 7 000 kvadratmeter stora Torohallen på fredag och lovar fler arbeten.

- Kunskapen som uppskattas på den globala marknaden finns i Åbo, säger säger produktområdeschef Mats Eriksson.

I takt med att Åbofabrikens popularitet vuxit har man blivit tvungen att hyra en ny hall i Runosbacken. I hallen finns allt från produktions- och utvecklingsenheter.

- Våra kunder ligger långt ifrån Åbo, men de är beredda att vänta om det betyder att de får våra maskiner. Nu är det värt att minnas att dessa produkter inte bara produceras här i Åbo, de också utvecklas här, säger Eriksson.

Sandviks Åbofabrik utvecklar och tillverkar bland annat dumprar som levereras till ett stort antal länder i hela världen.

Enligt Eriksson kommer Sandvik att fortsätta anställa under årets lopp.

- Vi kommer att anställa åtminstone flera tiotals personer före årsskiftet.

Återhämtade sig från katastrofens rand

Det är snart två år sedan Sandviks fabrik i Åbo skulle läggas ned. Fabriken räddades bland annat i och med ett regimbyte i augusti 2015.

Sedan dess har verksamheten i Åbo vuxit från 500 anställda till 650. Över 95 procent av Åbofabrikens produktion exporteras utomlands. Överlag har finns det ungefär 1 900 Sandvikanställda i Finland.

Globalt sett sysselsätter konsernen 43 000 personer och är verksam i 150 länder. År 2016 omsatte Sandvik Group ungefär 82 miljarder svenska kronor.

Diskussion om artikeln