Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det sades till Freja att hon hugger ved som en balettdansös

Från 2017
Uppdaterad 12.06.2017 07:17.
Konstnär Freja Bäckman
Bildtext Konstnär Freja Bäckman
Bild: Yle/Peter Lüttge

Att hugga ved är ett tufft jobb - och en konst. Det vet alla som någonsin försökt det. Det vet också konstnären Freja Bäckman. Men nu vänder hon på huggkubben.

Att hugga ved är en konst - och ett tufft jobb.

Det berättades för mig att jag hugger ved som en balettdansare (I was told I chop wood like a ballet dancer) heter hennes performance som hon genomför sju gånger i Helsingfors.

Your ballet silhouette did not escape my attention.

― Arkadiusz Póltorak, polsk konstnär

Det är en väldigt exklusiv performance. Hon gör den nämligen för, och med, en person åt gången. Det här betyder att bara sju personer kommer att kunna delta. Först till huggkubben får klyva.

Huggkubbe
Bild: Yle/Peter Lüttge

När jag besöker Freja Bäckman på galleriet Third Space vid Femkanten i Helsingfors är hon i gång med förberedelserna. Gallerirummet är en typisk vit kub.

Kuben draperas med grovt grönt tyg. Vid en vägg finns en vedstapel med klabbar av fin björkved. Dessutom finns två huggkubbar i rummet. Och två yxor.

Björkklabbar
Bild: Yle/Peter Lüttge

Upplägget är klart. Här skall det huggas ved. Av två personer. Ingenting annat.

Om du är en av de få utvalda vedhuggare kommer du att kunna hugga ved med Freja Bäckman. I enrum. I en timme.

Du får själv bestämma hur mycket du vill hugga, på vilket sätt du vill hugga och i vilken takt du vill hugga. Inga regler finns.

Konstnär Freja Bäckman
Bildtext Vill du hugga ved med mig?
Bild: Yle/Peter Lüttge

Jag tror att det kommer att bli svettigt. Och det kommer att bli högljutt. Gallerirummet är litet, genom fönstret och det gröna tyget gassar solen. Upplägget är ganska klaustrofobiskt.

Jag frågar Freja Bäckman vad hon vill uppnå med den parvisa vedhuggningen?

- Det handlar egentligen inte så mycket om att hugga ved, utan mera om att komma i kontakt med varandra. Att kommunicera med varandra, svarar hon.

Jag kunde tänka mig lättare saker och ting man kunde göra om man vill komma i kontakt med varandra. Men jag vet också att många nordbor har ett nästan filosofiskt och transcendentalt förhållandesätt till vedhuggning.

Yxa och vedklabb
Bild: Yle/Peter Lüttge

Jag har det inte. Det finns inte i mina tyska gener. Jag är inte på mammas gård om jag skall hugga ved. Jag känner mig klumpig. Inte alls som en balettdansare. Mera som en dansande björn.

Men hur är det för Freja Bäckman? Är det så att hon känner sig som en balettdansare? Som det hade sagts åt henne?

Acquiring a comfortable and effective
rhythm felt pretty much like dancing.

― Arkadiusz Póltorak, polsk konstnär

- Nej, säger hon. Det gör jag nog inte. Inte som en balettdansös i varje fall. Men jag känner att det är ett hårt och tufft jobb. Och jag blir svettig. Det känner säkert en balettdansare igen.

Huggkubbe
Bild: Yle/Peter Lüttge

Du behöver alltså varken kunna dansa eller ens hugga ved om du vill delta i Frejas performance. Til syvende og sist är det frågan om ett kommunikationserbjudande.

Kom hit, så hugger vi lite ved med varandra. Och snackar om dittan och dattan. Så som man gör när man samtalar över gärdsgården med den vedhuggande grannen.

Konstnär Freja Bäckman
Bild: Yle/Peter Lüttge

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln