Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Företagarpar försökte lura egyptier att betala extra skatt på tusentals euro till dem

Från 2017
Uppdaterad 02.06.2017 15:24.
Tingsrätten i Vanda.
Bildtext Tingsrätten i Vanda behandlade fallet i början av maj medan domen gavs på fredagen.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Ett företagarpar i Vanda försökte lura en anställd att betala 6 600 euro till dem varje månad och att det var fråga om skatt på lönen. Den egyptiska mannen hade sålt all sin egendom i hemlandet för att jobba i Finland. Den ena av de åtalade dömdes på fredag till villkorligt fängelse för bedrägeri i Vanda tingsrätt, medan den andra friades.

Åklagaren åtalade i första hand för människohandel, medan grovt bedrägeri och grovt ocker var alternativa åtalspunkter.

Det var under hösten 2012 som de två åtalade personerna, en man och en kvinna, skrev ett arbetsavtal med mannen och på basis av det sökte om uppehållstillstånd i Finland för honom. De åtalade företagarna besökte honom i Egypten och erbjöd honom att köpa fem procent av företaget. Mannen tackade nej till erbjudandet och företagarna har därefter hemlighållit för mannen att de inte haft en tanke på att betala hans månadslön på 1 600 euro eller den senare förhöjda månadslönen på 2 700 euro.

Mannen reste med sin fru, sina två minderåriga barn och en annan man till Finland i december 2012. Han betalade allas resa till Finland och betalade också en hyresgaranti och en månadshyra till företaget för en lägenhet där hans familj och den andra mannen bodde.

Betalade ingen lön

I slutet av december har företagarna fått mannen att skriva under ett arbetsavtal på finska där han tvingas betala 6 600 euro i månaden till företaget om han inte klarar av att sälja företagets produkter för 3 500 euro i månaden. Företagarna lurade mannen att det var fråga om skatt som man kommit överens om innan mannen reste till Finland från Egypten.

Mannen fick reda på vad han har skrivit under i januari när han krävdes på den första månadsraten på 6 642 euro. När mannen vägrade betala har företagarna hotat att anmäla honom till myndigheterna och sagt att det leder till att företaget måste stänga. När mannen inte gick med på att betala sades han upp och hyresavtalet med honom och hans familj sades också upp. Företaget betalade överhuvudtaget inte lön under den tiden mannen jobbade för det.

Åklagaren har i stämningsansökan skrivit att företagarna ville komma åt mannens affärskontakter för att kunna utvidga till Mellanöstern och de ville få honom i en beroendeställning till dem. Genom att få mannen skuldsatt skulle han vara tvungen att utföra tvångsarbete för dem, anser åklagaren.

Tingsrätten: Inte tvångsarbete

Enligt tingsrätten var det inte fråga om människohandel eftersom den egyptiska mannen inte utförde tvångsarbete fastän fallet har drag av människohandel. Mannen kan inte heller anses ha stått i beroendeförhållande till företagarparet och situationen kan inte heller anses ha varit otrygg. Därför förkastades också åtalet om grovt ocker.

Den åtalade mannen dömdes till åtta månaders villkorligt fängelse. Kvinnan friades från alla åtal eftersom hon enligt tingsrätten inte var på plats då den egyptiska mannen undertecknade avtalet om den extra skatten han ska betala till företaget.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.

Helsingfors och Vanda har köpt tjänster från företaget

Yle Huvudstadsregionen rapporterade om fallet i februari eftersom vår granskning visade att både Helsingfors och Vanda stad köpt tjänster från företaget under de senaste åren.

Företaget håller på med dokumentation och datainsamling. Enligt företagets webbplats kan dess tjänster användas inom en rad olika branscher, från byggnadsbranschen till hälsovård och utbildning.

Diskussion om artikeln