Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bassihusets vind full av överraskningar

Från 2017
vy från trappan upp till vinden i Bassihuset i Åbo
Bildtext Vindstrappan i Bassihuset i Åbo
Bild: Yle/Nilla Hansson

Fastighetsbolaget Svenska Gården i Åbo tar gärna vara på detaljerna på den gamla vinden i Bassihuset

När en av de största ägarna till Svenska Gården, Svenska Bildningens vänner, ska tömma sitt vindsutrymme i Bassihuset är det många som vill vara med. Ordförande Rachel Nygård-Taxell är spänd på vad som kommer att hittas.

- Jag tror att vi kommer att hitta ganska värdefullt material som rör gamla sångfester.

Hon tippar på sångböcker, fotografier och annat material som kan vara värdefullt för exempelvis Finlands svenska sång- och musikförbund. Hon vet också att det finns plastsäckar med innehåll som hon inte har en aning om eftersom det har varit så mörkt när hon besökt vinden och ingen belysning finns där uppe.

Allt tas tillvara

Åbo Akademis överbibliotekarie Pia Södergård kommer att gå igenom materialet när det har grovsållats av föreningsaktiva på Gillesgården. Det som inte biblioteket vill ha kan gå till andra som kan ta hand om det. Enligt Rachel Nygård-Taxell är det många föreningar som i motsvarande situationer kan gå miste om gammalt arkivmaterial. Det kan därför vara väldigt svårt att skriva historiker och annat senare.

Rachel Nygård-Taxell, Philip Nyström Cecilia Achrén röjer på Bassihusets vind. Rachel har gamla svartvita fotografier i handen
Bildtext Rachel Nygård-Taxell hittar fotografier på Bassihusets vind
Bild: Yle/Nilla Hansson

Talkoanda på Svenska Gården

Yle Åboland fick vara med på ett hörn när scouterna Cecilia Achrén, Sandra Råholm och deras medhjälpare Philip Nyström röjde upp i vindsutrymmet som nog ingen hade besökt sedan 1950-talet. Dammet yrde när häften, böcker, album, foton, affischer, skyltar och annat fort packades ihop och fraktades till Gillesgården där det grovsorterades av andra föreningsaktiva. Talkoandan är det inget fel på när det gäller Svenska Gården. Något som storligen uppskattas av disponenten för de båda fastighetsbolagen bakom Svenska Gården i Åbo, Tony Jäntti. Det händer just nu en hel del i fastighetsbolagen Auragatan 1 och Svenska Gården.

-Det ska bli mötesrum här uppe. Så är det planerat.

Om man får det byggnadslov man hoppas på.

Gamla rökkanaler

vy över murad rökkanal på Bassihusets vind. Med texten Lilla Tambor
Bildtext Rökkanal på Bassihusets vind
Bild: Yle/Nilla Hansson

På den gamla vinden finns stora inmurade rökkanaler från och till olika rum. Det står Lilla tambur på en och Inre kontoret på en annan och Pigkammaren på en tredje.

Bassihuset ska få hiss som går ända upp till vinden och Tony Jäntti hoppas på att kunna bevara så mycket som möjligt av de gamla detaljerna.

-Vinden har stått oanvänd i åratal och det är nu det ska göras om det görs. Sen går det årtionden innan vi igen gör några ingrepp på huset.

Det återstår en hel del utmaningar med ombyggnaden och dagens krav på offentliga utrymmen.

-Det är otroliga mängder luft som ska transporteras in och ut så det kräver stort maskineri redan det.

vy från Bassihusets vind. Fönsterglugg
Bildtext fönsterglugg på Bassihusets vind
Bild: Yle/Nilla Hansson

Stort utbyte av bok om kvarteret

Disponent Tony Jäntti har haft stort utbyte av Folke Sjögrens och Helena Soiri-Snellmans bok Auragatan 1 Kvarteret Solen från 1999 när han har planerat för husen. Han visste genom boken att källarna under Bassihuset fanns kvar från det tidigare huset som byggdes på 1700-talet. Bassihuset byggdes på 1800-talet på grunderna av det äldre huset.

Tony Jäntti står vid Bassihuset i Åbo. Balkong och utemöbler bakom honom
Bildtext Tony Jäntti vid Bassihuset
Bild: Yle/Nilla Hansson

- Nu har det visat sig att också de gamla stenväggarna från 1700-talshuset finns kvar. Man använde alltså de gamla väggarna när man byggde Bassihuset!

Diskussion om artikeln