Omfattande miljöåtgärder på farmområdet i Fäboda
Farmarna i Jakobstad har lämnat in en åtgärdsplan för hur de ska stoppa orenat vatten från att rinna direkt ut i Fäbodaviken. Totalt blir satsningen i 100 000 euros klassen och inleds om några veckor.
- Farmarna tar till ordentliga, långsiktiga åtgärder för att få arbetsro, säger Steven Frostdahl som är ombudsman på Pälsdjursodlarföreningen.
Yle Österbotten har tidigare rapporterat om att reningskapaciteten på det stora farmområdet inte räcker till under höstregn och snösmältning på våren och att orenat vatten runnit direkt ut i Fäbodaviken.
Nu har farmarna lämnat in en åtgärdsplan för miljöförbättrande åtgärder till NTM-centralen.
Fördubblad reningskapacitet, större filter och en ny bassäng är några av de åtgärder som ska fördubbla reningskapaciteten på området.
Tvådelat område
I planen är området indelat i en en nordlig och en sydlig del. I första skedet ska man rensa och förstora grusfiltret i den norra delen, anlägga ytterligare en bassäng och fördublla pumpningskapaciteten.
- De här åtgärderna fördubblar reningskapaciteten och borde lösa problemen med att vattnet rinner över i flödestider, säger Frostdahl.
Skede ett kommer att åtgärdas under sommaren så snart som valpningstiden är över, vilket innebär att man kan starta om några veckor säger Frostdahl.
När de här åtgärderna är gjorda kommer man att utvärdera effekterna i samråd med NTM-centralen.
- De här åtgärderna kommer att kosta farmarna omkring 100 000 euro, då är momsen inte inräknad, säger Frostdahl.
Kontrollera avrinningen
Om åtgärderna på den norra sidan inte räcker till finns även planer för åtgärder på den södra sidan.
- Det finns planer på att bygga en buffertbassäng mitt på området. Men det här kräver vissa detaljplaneändringar så det måste ske i samråd med staden Jakobstad, säger Frostdahl.
Farmarna kommer också att se över dikningen i och kring området och där vill man samarbeta med staden. Även vägtrummorna i området kommer att granskas.
- Vi ska försöka kontrollera vattenavrinningen på området så mycket som det bara är möjligt, säger Frostdahl.
I planeringsarbetet har man tagit hjälp av en ingenjör som är specialiserad på miljöplanering.
- Det här är omfattande åtgärder som planeras och förbättringen kommer att vara betydande, säger Frostdahl.