Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skams producent: "Vem vet vad som händer med serien i framtiden"

Från 2017
Uppdaterad 08.06.2017 15:04.
De fem huvudpersonerna i Skam som sitter kring ett bord.
Bild: NRK

Skam är inne på sin fjärde och sista säsong. Vi har talat med en av hjärnorna bakom serien, Marianne Furevold-Boland, om succén, kritiken och framtiden. Vågar man hoppas på en remake eller återförening?

Inför varje säsongsstart av Skam har det regnat fanteorier och önskningar om vem huvudpersonen ska vara. När en säsong börjat spelas avsnitt fortfarande in, så man kan ändra i en säsong medan den pågår.

Har ni lyssnat på publiken när ni skrivit Skam?

- Vi hade alltid klart för oss vem som ska vara huvudkaraktär i varje säsong. Men vi är lyhörda. Vi har omfamnat vad folk gillat och efterlyst.

Porträttbild av Skams producent Marianne Furevold-Boland.
Bildtext Skams producent Marianne Furevold-Boland fortsätter med annat på NRK så fort Skam är över.
Bild: Privat

Det som folk gillat mest är hur serien brutit normer och tagit upp ämnen som religion och sexualitet. Inga vuxna karaktärer har lagt sig i, förutom när det påverkat säsongens huvudpersoner.

Chris på sidolinjen

Serien har ändå inte klarat sig undan kritik. Många har poängterat att Chris, den enda överviktiga personen i serien, haft något av en biroll - på gränsen till comic relief. Det håller inte Marianne med om.

- Jag upplever att Chris är den av tjejerna som främst är kul, självsäker och smart. Ina, som spelar henne, var den bästa personen för rollen. Vi har inte försökt skapa en komisk karaktär.

William och Noora från tv-serien Skam.
Bildtext Noora må stämma in på en flera skönhetsideal, men det gör henne inte till en platt karaktär, tycker Marianne.
Bild: NRK/Yle Screenshot

En del tittare har också reagerat på att Noora, seriens kanske mest populära karaktär, förkroppsligar många stereotypa skönhetsideal. Hon är smal och blond med distinkt rödmålade läppar.

- Skönhetsidealen bland 16-åringar ser ut så. Noora representerar det som många tjejer tror att de måste vara. Sedan är hon ju ingen perfekt människa - precis som alla andra i serien.

Stort behov av Sana och Isak

Tv-rättigheterna till Skam har sålts vidare, åtminstone till USA. Inget är säkert, men det finns en möjlighet att vi kan få ta del av serien "Shame" i framtiden. Men det är inte så enkelt att bara kopiera de fem huvudpersonerna rakt av.

Karaktärerna bygger på intervjuer med potentiella tittare i Norge. Teamet ägnade flera månader åt både djupa intervjuer och "speed dates" med ett femtiotal skolelever. Ur dem föddes till exempel Sana och Isak.

Sana tittar på Isak i tv-serien Skam.
Bildtext Tacka norska tittare för Isak och Sana!
Bild: NRK/Yle Screenshot

- Unga muslimska tjejer tyckte att de bara framställs som offer i alla serier. De saknade en cool förebild, så vi gav dem Sana.

Det är också orsaken till att Sanas religion spelar så stor roll i säsongen som pågår. Likt Sana kämpar många unga muslimer med att ha en fot i var sin kultur. Den inblicken är något som saknats.

Vi tyckte att det är ett bra tillfälle att hålla en paus. Men jag kan inte ana vad som händer med serien i framtiden! Vem vet?

― Marianne Furevold-Boland, producent för Skam

- I Isaks fall var det i synnerhet en norsk kille som ville följa en homosexuell karaktär som inte är så översvallande färgstark som homosexuella oftast framställs som.

Förutom karaktärerna måste serien anpassas till kulturen också. Det gäller att tänka ut en egen motsvarighet till den übernorska "russebussen". ABI-kryssning, någon?

Slutet (?) på Skam

Skam är inne på sin fjärde och sista säsong. Varför sluta nu?

- Vi tyckte att det är ett bra tillfälle att hålla en paus. Men jag kan inte ana vad som händer med serien i framtiden! Vem vet? Vi tycker hur som helst att det är bra tillfälle att sluta nu.

Paus? Det var ett intressant ordval.

- Vi i "Skamland" tar en dag i taget. Nu fokuserar vi på att göra den fjärde säsongen så bra som möjligt.

Möjligheterna svindlar. Skulle säsong fem kunna släppas lika överraskande som ett Beyoncé-album? Blir det en återförening långt in i framtiden á la Twin Peaks? Innan Marianne skyndar vidare flikar hon ändå in ett sista tillägg.

- Du, kalla det inte för en paus. För det är nog inte det, säger hon med ett leende.

Se Skam säsong 4 på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln