Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många anställda vid Posten byter jobb

Från 2017
Postens orangea logo på en dyster mörk fasad.
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

Mer än 2000 postanställdas jobb är hotade om man går in för att posten ska delas ut bara tre dagar i veckan. Oron för framtiden gör att många postanställda redan nu säker sig bort.

Det har varit turbulent kring Posten redan en längre tid. Flera samarbetsförhandlingar, distributionsstörningar och nya arbetsuppgifter inom bland annat vårdsektorn, gräsklippning och öltransporter, kombinerat med hård kritik gör att många anställda vid Posten har börjat söka annat arbete.

Vid Postens distributionscentral i Seinäjoki har ett tiotal anställda sökt sig bort efter fjolårets samarbetsförhandlingar. I hela landet rör det sig om mellan 100 och 200.

Tredagars utdelning oroar

Nästa orosmoment för de anställda vid posten gäller den nya postlagen. Lagförslaget ska snart upp till behandling i riksdagen, och i lagen sägs bland annat att postutdelningen kan begränsas till tre dagar i veckan.

Det här befarar många postanställda att kommer att leda till att ännu flera får gå. Att jobba deltid lockar inte.

- Ingen klarar sig på deltidslön idag, säger huvudförtroendeman Jukka Kalliokoski vid Posten i Seinäjoki.

Vid Finlands Post- och logistikunion PAU har man gjort en grov bedömning enligt vilken tredagars postutdelning skulle leda till att 2000-3000 postanställda mister sina jobb.

Onsdag och torsdag bråda dagar

Men redan nu märks det att många postanställda lämnar Posten. Om en erfaren postiljon får ett annat jobb måste en ny postiljon skolas in. Det innebär oundvikligen störningar i distributionen.

- Onsdagar, torsdagar och månadsskiften är bråda dagar, då finns det mer post än vanligt att dela ut. Då kan det leda till förseningar, på en men inte mer än två dagar, säger Jukka Kalliokoski.

Kalliokoski hoppas, för att postutdelningen ska förlöpa smidigt, att alla brevlådor är ordentligt uppmärkta med både nummer och namn, då minskar risken för misstag.

- Vi försöker alltid vårt bästa, säger Jukka Kalliokoski.

Merja Siirilä/Yle Pohjanmaa

Diskussion om artikeln