Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talvivaara slipper betala skulder för hundratals miljoner - tingsrätten godkände saneringsprogram

Från 2017
Uppdaterad 02.06.2017 18:44.
Ett fält med orangefärgat slem och jord på marken i Sotkamo.
Bildtext År 2013 tillhörde gruvan i Sotkamo fortfarande Talvivaara. Två år senare övertogs den av det statsägda bolaget Terrafame.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Börsbolaget Talvivaaras skulder minskar från 450 miljoner till 9,6 miljoner euro. Esbo tingsrätt har gett bolagets saneringsprogram grönt ljus - i annat fall hade Talvivaara antagligen gått i konkurs.

Börsbolaget Talvivaara kan nu börja förverkliga sitt saneringsprogram trots möjliga klagomål från tidigare finansiärer.

- Bolagets skuld på 450 miljoner euro sjunker till 9,6 miljoner och det har två år på sig att sköta betalningen, berättar jurist Pekka Jaatinen.

Det är Jaatinen som har utrett Talvivaaras bolagssanering och lagt fram förslaget till tingsrätten.

Tingsrätten i Esbo bestämde sig alltså för att godkänna Jaatinens förslag och förkasta kraven hos bolagets tidigare finansiärer, statens specialfinansieringsbolag Finnvera samt bankerna Nordea, Danske Bank, OP-gruppens Företagsbank och Svenska Handelsbanken.

Finansiärerna ville inte att saneringsprogrammet skulle godkännas. Fordringsägarna krävde ännu i början av året konkurs för Talvivaara men drog sedan överraskande tillbaka kravet i slutet av mars.

Om tingsrätten inte hade godkänt saneringsprogrammet skulle Talvivaara antagligen ha gått i konkurs.

Ny affärsverksamhet med metallskrot

Börsbolaget kommer nu att koncentrera sig på sin nya affärsverksamhet samt på att betala bort skulden på 9,6 miljoner euro.

Talvivaara har tidigare meddelat att det utvecklar verksamhet i anknytning till skrotmetall. Tingsrättens beslut innebär enligt bolaget att det nu utan hinder kan skaffa tilläggsfinansiering för sin nya affärsverksamhet.

Talvivaara har numera inget att göra med den skandalomsusade gruvan i Sotkamo. Gruvan ägs sedan år 2015 av statsbolaget Terrafame.

Målet med saneringen var att röja rum för ny affärsverksamhet som kan bära sig i framtiden.

Pekka Perä och andra chefer lyfte saftiga löner trots nästan ingen verksamhet

Omkring 80 000 småinvesterare har investerat i Talvivaara. Handeln med bolagets aktier stoppades i november 2014.

I mitten av maj meddelade Talvivaara att en del av personalen permitteras tills vidare. I höstas rapporterade Kauppalehti att Talvivaaras ledningsgrupp på 20 personer lyfter saftiga löner trots att bolaget inte har någon verksamhet för närvarande och att skuldsanering pågår.

Vd Pekka Perä ska enligt tidningen ha haft en månadslön på 25 000 euro. Bolaget betalade också löner till 16 personer som jobbade för att utreda möjligheter för framtida verksamhet.

Talvivaaras vd Pekka Perä.
Bildtext Pekka Perä
Bild: All Over Press Oy

Esbo tingsrätt dömde tidigare på fredag i ett annat beslut gruvbolaget Talvivaaras vd Pekka Perä och andra chefer för bland annat informationsbrott. Domarna har inte vunnit laga kraft eftersom de har överklagats till hovrätten. Tingsrätten vill ge Perä åtta månaders villkorligt fängelse och böter för tre informationsbrott.

Företagssaneringen i bolaget har pågått sedan november 2013.

Källor: Talvivaaras pressmeddelande, Talvivaara, Yle Uutiset, Kauppalehti