Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbandet Hans on the Bass i malpåse

Från 2017
Hans on The Bass avslutar andra säsongen av Nästan unplugged.
Bild: Henkka Niemistö

Borgåbandet Hans on the Bass lägger ner. Redan i höstas märkte bandet att de befann sig i ett vägskäl. Sedan dess har bandet funderat på om och hur man ska gå vidare.

- Visst är det ju lite tråkigt eftersom vi just har lanserat vår nya skiva, säger Klaus Suhonen, sångare och gitarrist i bandet.

I Sverige har de som sköter bandets PR låtit bandets medlemmar förstå att de borde lägga i en högre växel och bli halvproffs för att därmed nå en högre nivå.

- Bland annat hade vi fått en chans att åka till Kina och spela. Det låter ju som en dröm, men å andra sidan har jag ett yrke och jag har ingen möjlighet att ta ett sabbatsår för att leka musiker, säger Suhonen.

Klaus Suhonen
Bildtext Klaus Suhonen - sångare och gitarrist i Hans on the Bass.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Dyrt på hobbybasis

Suhonen menar att det är en dyr hobby att syssla med musik. För att kunna fortsätta borde bandet satsa på sådant som också hämtar in pengar.

- Tänk, vi har spelat in fyra skivor och det kostar ungefär 25 000 euro att spela in en skiva, så att fortsätta så kan man ju inte göra om det inte samtidigt ger inkomster i gengäld. Och det gör det ju inte, eftersom det inte egentligen säljs så mycket musik i skivformat längre, säger Suhonen.

Bandet märkte redan i höstas att de befann sig i ett vägskäl. Sedan dess har frågan ältats.

- Vi har förstås funderat, att tänk om vi trots allt skulle ha möjlighet att hitta en större publik och kanske rentav kunna leva av det vi gör, men personligen måste jag nog säga att jag inte ser det som väldigt realistiskt, förklarar Suhonen.

Hans on the Bass
Bild: Hans on the Bass

Namnet försvinner med basisten

Beslutet som nu tagits, är att bandet helt enkelt läggs i malpåse.

- Vi lägger helt enkelt Hans on the Bass på is. Basisten Hans Täckenström hoppar av och det betyder att vi inte mera kan kalla bandet för Hans on the bass eftersom Hans inte längre spelar bas i bandet, så det blir sångaren Anna Wiksten och jag med band som fortsätter, förklarar Suhonen.

Det decimerade bandet kommer att fortsätta på samma nivå och spela både nya egna låtar men också gamla Hans on the bass-låtar.

- Sen får vi ju se om Hans kommer tillbaka i ett senare skede, men just nu verkar det inte som om han skulle vara intresserad av att fortsätta spela på hobbybasis, säger Suhonen.

Hans on the bass.
Bild: Yle / Tiia Santavirta

Musiken sinar inte

Klaus Suhonen säger att det bara är att leva med situationen. Musiken tar inte slut bara för att ett tio år gammalt koncept inte överlevde längre än så.

- Gamla band får nya former och det kommer nya band. Så har det alltid varit, men visst är det lite vemodigt och visst kom det hela lite olägligt i och med den nya skivan. Vi har ju inte ens haft någon skivreleasekonsert, konstaterar Suhonen.

Kan det då bli fråga om nya vägskäl igen längre fram, eftersom du har valt att fortsätta med din yrkeskarriär och syssla med musiken bara som hobby?

- Mycket beror på hur det går. Om man får till en panghit och det blir ett sug efter mera, så ligger ju världen öppen, men det finns band som kämpat i åratal för att komma dit men inte ändå nått fram. Det finns ingen ekonomi i att i åratal försöka och försöka, förklarar Suhonen.

Musiken kommer med andra ord att fortsättningsvis vara en hobbyverksamhet för Klaus Suhonen. Yrkeslivet handlar just nu om en nyöppnad restaurang, en reklambyrå och till detta kommer ett stort hushåll med allt vad det innebär.

Hans on the Bass
Bild: Anton Sucksdorff Photography

Diskussion om artikeln