Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Arvingarna - sista kapitlet i släktsagan

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2018 16:25.
Huvudkaraktärerna i dramaserien Arvingarna fotograferade i trädgården bakom huset.
Bildtext De fyra syskonen i serien Arvingarna är tillbaka.
Bild: Per Arnesen

Det har gått tre år sedan vi lämnade de fyra arvingarna på Grønnegaard. Efter arvstvister, konstförfalskningar och familjegräl har Emil, Frederik, Gro och Signe slutit fred – men gamla oförrätter är svåra att begrava.

När tredje säsongen inleds är Emil den som, efter sina utsvävningar i Thailand och tid i fängelse, nu står kanske bäst med fötterna på jorden. Han bor på gården och efter Thomas död är hans viktigaste uppgift nu att se till Melody.

Frederik har efter sina problem flyttat till USA där han har en framgångsrik karriär och så småningom börjat komma över separationen från Solveig och barnen.

Gro jobbar vidare inom konstvärlden, är fortfarande tillsammans med Robert och tillbringar också allt mer av sin tid som mentor för den grupp av unga konstnärer som håller till på Grønnegaard. Till gruppen hör också Frederiks dotter Hannah.

Signe bor största delen hos sin käraste Aksel och fortsätter driva sitt ekologiska jordbruk och överväger också att starta djuruppfödning. I takt med att framgångarna växer satsar hon allt mer tid på företaget samtidigt som hon längtar efter egna barn.

Utöver den ekologiska odlingen vill hon nu också satsa på djuruppfödning. Hon hittar en kompanjon i den excentriska Karin men gammalt groll med uppköparna hotar ändå att sätta käppar i hjulen.

Programmet är inte längre tillgängligt

I tredje säsongens första avsnitt har Gro ordnat en utställning för ung, progressiv konst. Det är Hannahs och hennes konstnärsvänners stora chans att visa upp sig och förväntningarna är stora.

Ett extra spänningsmoment är att också Frederik i sista stund beslutit sig för att överraska och dyka upp på vernissagen - något som inte gillas av Gro.

Stämningen är spänd men det hela verkar till en början ändå att gå relativt bra. Frederik kommer ändå att bli en större del av vernissagen än han och någon annan önskat.

Hannah i sin tur tar ett beslut som skapar oro bland alla på Grønnegaard och ger Emil en hemlighet som är tung att bära.

Regissör som nu fått skit under naglarna

Sista säsongen av Arvingarna har både utmaningar och potential. I serien har det gått tre år sedan vi senast träffade syskonen och eftersom säsong 2 sändes första gången i Yle Fem 2015 är det också i verkligheten ganska länge sedan vi träffade seriens huvudkaraktärer.

I en serie som byggs upp kring flera personer och deras relationer till varandra och andra kan det vara svårt att igen hitta den röda tråden. Och andra sidan har karaktärerna byggts upp väldigt noggrant i de två första säsongerna och huvudkaraktärerna är de samma i den avslutande säsongen.

Testa vad du kommer ihåg från tidigare säsonger av Arvingarna.

En av de få nya karaktärerna är Karin som spelas av svenska Pernilla August. Intressant är att August var konceptuerande regissör för hela serien och med andra ord en av dem som varit med och skapat karaktärerna. Nu får hon igen möta dem framför kameran.

Karin är en jordbrukare och djuruppfödare som ofta går rakt på sak, hon är obrydd och inte rädd att få skit under naglarna. Hon tror stenhårt på Signes planer med Grønnegaard och hjälper både henne och Aksel. Inte minst tillför hon lite humor och framtidstro i ett projekt som oftast verkar segla i motvind.

Serien får också en lite mer ungdomlig touch i och med konstnärsgruppen där Hannah ingår.

Signe och Karin går på ett fält i tredje säsongen av Arvingarna.
Bildtext Karin uppmuntrar Signe att satsa på jordbruket och grisuppfödning.
Bild: Per Arnesen

Omvärlden kommer till Grønnegaard

De två tidigare säsongerna har varit starkt präglade av syskonens relationer till varandra, till sina familjer och inte minst helt konkret till det stora barndomshemmet.

I en intervju för danska Soundvenue berättar seriens skapare, Maya Ilsøe, att det nu är dags att skifta fokus en aning. Karaktärerna och de gamla oförrätterna finns där men samtidigt fanns ett behov att ta in större frågor. I tredje säsongen lyfts de fram främst via konsten.

- Konstvärden är ett tema som blivit kvar i serien eftersom det är intressant. I den tredje säsongen kommer vi i kontakt med den via Hannah och för mig finns det många obesvarade frågor. Vad är konst? Vad skall vi ha den till? Vad är den kapabel till och vilken rätt skall man ge den? Det finns många institutioner i konsten men inte så mycket civil olydnad. Det ville jag gärna använda mig av, berättar Ilsøe.

Frederik mitt under en konstutställnign som spårar ur.
Bildtext Frederik skapar oro genom att återvända till dotterns konstutställning.
Bild: Per Arnesen

Via konsten kommer också andra stora frågor som klimatförändringarna in i serien.

- Den tredje säsongen handlar om några av de problem vi står inför. Det berättas här genom våra barn och deras synvinkel. Hannah och de andra i konstnärskollektivet har fått nog av ojämlikheten i världen och drivs av att säkra framtiden. De är engagerade i överförbrukningen av jordens resurser och är beredda att kämpa för allas liv och framtid.

En kamp som skall visa sig ha ett mycket högt pris.

Det är med andra ord med kända karaktärer, intressant personkemi och nya teman som vi återvänder till Grønnegaard. Och det blir som sagt för sista gången. Danska rundradiobolaget DR har redan innan den tredje säsongen sändes meddelat att succéserien avslutas.

Några av karaktärerna i serien Arvingarna äter utomhus framför öppen eld i mörkret.
Bildtext Människorna kring Grønnegaard kastas i tredje säsongen tvärt mellan fest, oro och sorg.
Bild: Per Arnesen

Orginaltitel: Arvingerne (Säsong 3, Danmark 2016)
9 avsnitt

Säsongen sändes första gången i Yle Fem år 2017.

På Yle Arenan byggs programserien på efterhand. Ett nytt avsnitt dyker upp i samband med tv-sändningen och ligger kvar så att alla avsnitt finns tillgängliga 30 dagar efter sista sändningen.

I rollerna: Trine Dyrholm, Mikkel Boe Følsgaard, Carsten Bjørnlund, Marie Bach Hansen, Pernilla August, Karla Løkke m.fl.

Produktion: DR / Samproduktion

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln