Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt miljösamarbete mellan Ryssland och Finland kan gynna Finska viken

Från 2017
Uppdaterad 02.06.2017 18:46.
Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.
Bildtext Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.
Bild: Dmitrij Golovin

Problematiskt avfall i Krasnyj Bor ska bort. Efter två år av förhandlingar har Finlands och Ryssland miljöministrar kommit fram till en lösning.

Miljöministrarna i de båda länderna har skrivit under ett nytt samarbetsavtal om anläggningen för problemavfall Krasnyj Bor utanför S:t Petersburg. Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) anser att avtalet kan leda till att anläggningen äntligen stängs.

- Avtalet kan se till att stoppa risken för utsläpp och är ett stort steg framåt, säger miljöminister Tiilikainen i en intervju för Yle Nyheter.

Anläggningen Krasnyj Bor har länge utgjort ett stort miljöhot för Finska viken och finns fortfarande med på Östersjökommissionen Helcoms svarta lista. Anläggningen för industrins problemavfall är både föråldrad och överfull.

Det nya samarbetsavtalet mellan Finland och Ryssland skrevs under av miljöministrarna på fredagen i samband med det internationella ekonomiska forumet i S:t Petersburg.

Avtalet har förberetts de senaste två åren och dagens underskrifter kom som en stor överraskning.

Finskt kunnande ska leda till åtgärder

Lokala ryska myndigheter har de senaste åren enbart sysslat med förstahjälp i försök att stabilisera anläggningen. Tack vare finländskt miljökunnande ska arbetet nu komma igång på allvar.

Den första åtgärden handlar om att undersöka exakt vilka miljögifter som ligger lagrade i de överfulla bassängerna.

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.
Bildtext "Riskområde!" står det högst upp på skylten vid Krasnyj Bor.
Bild: Dmitrij Golovin

I bästa fall kan man börja ta prover redan den här sommaren. Prov som ska transporteras till anläggningen Ekokem i Riihimäki för analys.

- Tillståndsprocessen kring transporteringen har varit överraskande komplicerad och vi har ännu inte alla lov, säger minister Tiilikainen.

Ryska pengar

Följande steg blir att utarbeta en handlingsplan för hur miljögifterna ska behandlas. Även här ska finländska krafter delta.

- Finansieringen sköts av de ryska myndigheterna, betonar Tiilikainen.

Finska Ekokem har redan lämnat in ett bud på hur mycket arbetet kan komma att kosta. Eventuellt kan lån för projektet komma i fråga via nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco.

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.
Bild: Dmitrij Golovin

Finlands och Rysslands miljöministerier ska tillsammans fungera som projektets övervakare. Det konkreta arbetet koordineras av Finlands Miljöcentral och staden S:t Petersburg.

Problemen kring Krasnyj Bor har haft hög politisk status och även diskuterats av presidenterna Niinistö och Putin.

- Vi är överens om att politiska konflikter inte får stoppa ett internationellt samarbete kring konkreta miljöproblem som påverkar båda länder, säger minister Tiilikainen.