Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finanskoncern utredde: 3,3 miljoner behövs för att man kan sluta jobba

Från 2017
En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan.
Bild: Mostphotos/Erwin Wodicka

Finländare räknar med att behöva i snitt 3,3 miljoner euro för att upprätthålla en hyfsad levnadsstandard utan att arbeta för pengar.

Unga anser sig naturligt nog behöva mer än äldre - och folk i väster överraskande mycket mer än folk i öster, skriver Taloussanomat.

Investeringskoncernen Investium har låtit tusen personer i åldern 18-70 uppskatta en hur stor summa pengar de anser sig behöva om de aldrig mera jobbar för lön.

Det är stor skillnad i svaren beroende på om personen bor i östra eller västra Finland. Personer i landets östra delar uppger i snitt summan 1,7 miljoner euro mot 3,8 miljoner euro för personer i landets västra delar.

I södern var siffran 3,5 miljoner och i norr 2,7 miljoner.

Unga nämner klart större summor

Olika åldersgrupper har mycket olika uppfattning om storleken på den erforderliga summan för ekonomisk frihet.

Det största pengabehovet finns i den bobyggande åldersgruppen 25-34: För 5,4 miljoner euro i snitt tror man sig bli ekonomiskt oberoende.

Personer i åldern 45-54 beräknar behovet till två miljoner.

Vid Investium anser man att den genomsnittliga angivna summan på 3,3 miljoner är rätt mycket med tanke på att en person med medellön förtjänar cirka två miljoner under hela sin yrkesverksamma tid.

Enkäten gjordes som en internetpanel och den utformades och analyserades av konsultbyrån Pohjoisranta Burson-Marsteller.

Diskussion om artikeln