Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Selänne njuter av livet som hockeypensionär: Det enda jag saknar är lönecheckarna

Från 2017
Uppdaterad 03.06.2017 20:02.
Teemu Selänne följde VM i Köln tillsammans med sin fru Sirpa.
Bildtext Teemu Selänne följde VM i Köln tillsammans med sin fru Sirpa.
Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

I en intervju med IIHF säger Teemu Selänne att han avslutade spelarkarriären vid exakt rätt tidpunkt. I 45-årsåldern är återhämtningen den största utmaningen för spelare på toppnivå.

Selännes 25 år långa ishockeykarriär på toppnivå tog slut våren 2014. Under sin sista säsong spelade Selänne 76 matcher i Anaheims tröja och sex matcher i Finlands OS-lag. Därefter har han fått möjlighet att njuta av livet, då han inte har styrts av NHL-förpliktelser.

– Det enda jag saknar är lönechekarna. Egentligen saknar jag även lagkamraterna och livet i omklädningsrummet. Man är som bröder. Jag saknar inget annat, jag lämnade allting där, sade Selänne.

Jagr fortsätter spela

År 2014 valdes Selänne till OS-turneringens bästa spelare, men i NHL dalade poängsnittet märkbart under hans sista säsonger. 1,10 poäng säsongen 2010–2011, 0,80 säsongen 2011–2012, 0,52 säsongen 2012–2013 och slutligen 0,42 poäng per match under NHL-karriärens sista säsong.

Selänne fyllde 44 år ett par månader efter att karriären tog slut. Tjecken Jaromir Jagr har nyss fyllt 45 och har för avsikt att fortsätta NHL-karriären. Säsongen 2015–2016 gjorde Jagr 0,84 poäng per match, förra säsongen bara 0,56 poäng.

– Ju äldre man blir, desto svårare blir det. Ni har ingen aning om vad Jagr går igenom med återhämtningstider och att hålla igång med de yngre killarna. Han har gjort ett otroligt jobb. Jag är oerhört stolt över honom. Men jag tycker att jag lade av vid den perfekta tidpunkten.

Jagr har själv sagt att han vill spela tills han fyller 50.

– Det borde inte vara möjligt men allt beror på hur frisk han får vara. Det blir inte lättare, det är en stor utmaning. Man återhämtar sig inte från resandet och det stora antalet matcher.

Stolt över landslaget

Selänne är stolt över att ha varit en nyckelspelare i landslaget under sin långa karriär. Sina första mästerskap spelade Selänne säsongen 1990–1991 då han var med i Canada Cup och VM.

– När jag anslöt till landslaget hade vi inte riktigt en chans att utmana de bästa lagen. Steg för steg blev avståndet mindre. Under de senaste 10-15 åren började vi utmana samtliga lag och det var en bra känsla. Jag är stolt över att varit en del av den processen.

Laine är nästa superstjärna

Säsongen 1992–1993 debuterade Selänne som 22-åring i NHL och Winnipeg Jets. Då noterades han för det smått otroliga poängsaldot 76+56=132 poäng på 84 matcher. Patrik Laine går nu i Selännes fotspår.

– För det första var jag så glad över att Winnipeg draftade honom. Jag vet att han kommer att ha en otrolig tid i Winnipeg. Han fick en bra start och vad han direkt gjorde under sin första säsong som 18-åring är otroligt. Jag förväntar mig att han kommer att bli den nästa finska superstjärnan.