Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TSN: Fyra NHL-finländare löper risk att bli bortbytta – Vatanen toppar listan

Från 2017
Sami Vatanen skjuter pucken.
Bildtext Sami Vatanen kan ha gjort sitt i Anaheim-tröjan.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Under midsommarveckan ska det nya NHL-laget Vegas Golden Knights ta form. På grund av expansionsdraften förväntas många NHL-lag under de närmaste veckorna vara aktiva på spelarmarknaden.

Samtliga 30 lag kommer att tappa en spelare till den nya NHL-klubben. NHL-klubbarna får skydda en målvakt, tre backar och sju anfallare eller en målvakt och åtta utespelare. Av de kvarvarande spelarna väljer Vegas en spelare från varje klubb.

Ingen klubb vill tappa någon tongivande spelare till Vegas. Därför försöker klubbledarna nu febrilt möblera om i sina lag.

Vatanen etta

Kanadensiska TSN har rankat spelarna som bedöms löpa störst risk att bli bortbytta. Anaheim-backen Sami Vatanen toppar listan. På den 30 namn långa listan finns även Antti Raanta (15:e), Joel Armia (17:e) och Jori Lehterä (29:e).

Ett lag som Anaheim har många bra backar men få tongivande anfallare i sitt lag. Klubben kan inte skydda samtliga backar som de skulle vilja behålla men skulle ha förutsättningar att skydda en bra anfallare.

Det är en starkt bidragande orsak till att Sami Vatanen kan byta klubb. Anaheim spekuleras vilja byta en back, exempelvis Vatanen, i kompensation mot en anfallare.

I Winnipegs fall är det oklart om klubben kommer att kunna skydda Joel Armia. Att få kompensation, till exempel i form av ett draftval, är därför något som kunde intressera klubben.

TSN:s lista:

1. Sami Vatanen, Anaheim
2. Jonas Brodin, Minnesota
3. Matt Dumba, Minnesota
4. Matt Duchene, Colorado
5. Travis Hamonic, New York Islanders
6. Jordan Eberle, Edmonton
7. Tyson Barrie, Colorado
8. Boone Jenner, Columbus
9. Alex Killorn, Tampa Bay
10. Marc-Andre Fleury, Pittsburgh
---
15. Antti Raanta, New York Rangers
17. Joel Armia, Winnipeg
29. Jori Lehterä, St. Louis