Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lieko Zachovalová död

Från 2017
Lieko Zachovalová
Bildtext Lieko Zachovalová år 1969.
Bild: Yle

Yles tidigare korrespondent i Prag, Lieko Zachovalová har avlidit i en ålder av 89 år.

Zachovalová dog efter en kort tids sjukdom i Prag på söndagen.

Zachovalová blev framför allt känd för sina telefonrapporter från Prag i samband med invasionen i Tjeckoslovakien år 1968. Rapporten blev flera gånger avbruten av en telefonväxel, men Zachovalová lyckades ändå fortsätta.

Här kan du höra rapporten (på finska)

Lieko Zachovalovan raportti Prahasta

5:34

Hon var dotter till den kommunistiske politikern Yrjö Leino men fadern flyttade från Liekos mamma då Lieko bara var ett år gammal.

Då hon var 21 år gammal flyttade Lieko Zachovalová till Tjeckoslovakien efter den oblodiga kommunistiska statskuppen år 1948.

Intressantaste landet

I en intervju berättade Lieko Zachovalová att hon ansåg att det var det intressantaste landet i Europa just då. Här hade nyligen upprättats ett arbetarnas välde och hoppet för den nygrundade kommunistiska staten var stora.

Enligt uppgift hade hennes mamma önskat att dottern hade sökt sig en praktikplats till exempel i Holland.

Lieko Zachovalová gifte sig snart med Marcel Zachoval och de fick två söner.

Zachovalová fanns på plats och bevittnade också omvälvningen år 1989 då det socialistiska systemet i östra Europa föll samman.

Efter att ha bott i Tjeckien i omkring 50 år konstaterade Lieko Zachovalová att hon inte har någon orsak att flytta därifrån.

- Jag är gift här, jag har två söner och sex barnbarn och de är alla tjeckier. Min aska ska strös ut i det här här landet och här slutar den här historien, sade Lieko Zachovalová då.

Diskussion om artikeln