Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Eero Heinäluoma ställer inte upp som presidentkandidat för SDP

Från 2017
Uppdaterad 05.06.2017 09:43.
Eero Heinäluoma.
Bild: Timo Korhonen / All Over Press

Eero Heinäluoma har upprepat det han meddelade redan för ett år sedan: Han är inte intresserad av kandidaturen för SDP i presidentvalet.

I ett pressmeddelande på Facebook skriver Heinäluoma att svaret han gav för ett år sedan står fast. Då föreslog han Jutta Urpilainen, som senare har avböjt att ställa upp i presidentvalet.

- Efter det märkte jag att mitt namn återvänt till diskussionen, trots mitt tydliga svar. Jag lovade att ännu en gång överväga saken – det är trots allt frågan om det största av uppdrag som en finländsk politiker kan ställa upp för, skriver Heinäluoma.

Enligt Heinäluoma har han övervägt saken, men inte kunnat komma på tillräckligt vägande orsaker för att ändra sitt beslut om att inte ställa upp.

- Jag bestrider inte att jag inte skulle ha övervägt frågan på allvar och från alla tänkbara håll. Trots det lyckades jag inte hitta en tillräckligt stark motivering för att ändra på mitt tidigare beslut. Man kan säga att gnistan tändes men tog inte eld. Och den elden behövs i ett uppdrag som i sig självt är så krävande som presidentämbetet är.

"Vi kan inte slänga någon åt vargarna"

I MTV:s morgonsändning på måndagen hoppades Heinäluoma på en ny, bredare debatt om presidentvalskandidaterna inom SDP.

Hans eget beslut ska ha varit så smärtsamt att han inte ens funderat på andra namn. Han litar ändå på att partiet ska hitta en egen kandidat och säger att kommer att stötta personen och delta i det kommande valarbetet.

Heinäluoma säger att det centrala är att SDP som parti backar upp sin kandidat.

- Det får inte gå så att vi slänger någon åt vargarna och kollar hur hen klarar sig.

- Vi får se vad Rinne drar ur hatten.

Rinne: Vi nominerar en egen kandidat

Partiordförande Antti Rinne säger till Demokraatti att nomineringen av en presidentkandidat ska diskuteras i partiledningen och partistyrelsen den här veckan.

Till Yle säger Rinne att partiet sannolikt kommer att nominera en egen kandidat. Han säger att han inte vill spekulera kring några namn.

Antti Rinne svarar inte direkt på frågan om han själv är beredd att kandidera.

- SDP kommer att nominera en kandidat. Tids nog klarnar det vem det är, säger Rinne.

Fyra kandidater klara i presidentvalet

Vem som blir SDP:s kandidat återstår alltså ännu att se. Än så länge har den sittande presidenten Sauli Niinistö uppgett att han ställer upp för omval. Kampanjen SN2 inleddes i går, söndag.

Andra kandidater som står klara är Matti Vanhanen för Centern, Merja Kyllönen för Vänsterförbundet och Pekka Haavisto för De gröna.

SFP utser sin kandidat på partidagen i Helsingfors inkommande veckoslut. Nils Torvalds har ställt sig till förfogande.

Artikeln är uppdaterad kl 9.15 och 9.44 med kommentarer av Antti Rinne.