Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem arabländer bryter diplomatiska relationer med Qatar

Från 2017
Uppdaterad 05.06.2017 20:25.
Emiren av Qatar Tamim bin Hamad al-Thani under Arabförbundets möte i Mauretanien 25.7.2016
Bildtext Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani.
Bild: EPA/STR

Egypten, Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten meddelade i morse att de bryter sina diplomatiska relationer med Qatar. Länderna anklagar Qatar för att stödja terrorism.

Qatar har också uteslutits ur den saudiledda arabkoalitionen som sedan två år tillbaka för krig mot houthirebeller i Jemen.

Orsaken sägs vara Qatars ”åtgärder som stärker terrorism” samt landets ”stöd för terrororganisationer i Jemen, inklusive al-Qaida och Daesh (IS, reds.anm.)”.

- Qatar omfamnar flera olika terroristgrupper, inklusive Muslimska brödraskapet, IS och al-Qaida, vars avsikt är att rubba stabiliteten i regionen, säger Saudiarabien i ett uttalande.

Hamnar och flygplatser stängs för Qatar

Länderna meddelade också att de stänger sina hamnar och luftrum för Qatars trafik och deras flygbolag får inte längre flyga till Qatars huvudstad Doha. Qatars diplomater har 48 timmar på sig att återvända till hemlandet.

Saudiarabiens nyhetsbyrå SPA uppger att man genom att bryta de diplomatiska relationerna och stänga gränsen vill skydda kungadömet mot terrorism och extremism.

Saudiarabiens bundsförvant Pakistan meddelar däremot att det inte tänker följa exemplet och att det inte har för avsikt att bryta sina förbindelser med Qatar.

Qatar fördömer "kränkning av sin suveränitet"

Qatar har reagerat ursinnigt med att anklaga de fem länderna för att "kränka dess suveränitet." Qatar anser också att det inte finns någon legitim orsak till beslutet.

Det har också hämnats genom att förbjuda alla flyg från Qatar till Saudiarabien.

USA säger att arabländernas beslut inte påverkar samarbetet i kampen mot radikala grupper i Mellanöstern. USA har militärbaser såväl i Qatar som i Bahrain.

- Jag förväntar mig inte att detta har någon betydelsefull inverkan på den enade kampen mot terrorism i regionen och globalt, säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Annorlunda syn på Muslimska brödraskapet och Iran

Klyftan mellan Qatar och andra Gulfländer samt Egypten har vuxit under den senaste tiden.

Qatar förhåller sig annorlunda bland annat till Muslimska brödraskapet, som av Egypten klassas som en terrororganisation, och till Iran.

Bahrain pekar också på kopplingar mellan Qatar och iranska grupper som ”saboterar och sprider kaos i Bahrain” som en av orsakerna till de nu kapade banden.

I bakgrunden ligger också en påstådd hackerattack mot Qatars statliga nyhetsbyrå QNA förra veckan. Enligt Qatars kommunikationsmyndigheter kablade nyhetsbyråns sajt och Twitterkonto under en god stund ut falska nyheter, bland annat om att Qatars emir skulle vara ovän med USA:s president och att han skulle betrakta Iran som ”en garanti för stabilitet”.

Grannländerna reagerade med ilska och blockerade qatarisk media, inklusive satellitkanalen Al Jazeera baserad i huvudstaden Doha.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln