Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kinesiska guider får provision för att föra turister till guldsmedsaffärer

Från 2017
Rader med guldkedjor framställda i vitrin i guldsmedsaffär.
Bildtext Arkivbild ur guldsmedsaffär.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Affärerna får kunder, och guiden får provision. Flera guldsmedsaffärer i Helsingfors bekräftar arrangemanget där turistguiden tar en "översättningsavgift" för att föra kinesiska turister till affärerna.

Kinesiska turistguider tar provision för att föra turisterna till särskilda guldsmedsaffärer, berättar flera guldsmedsaffärer för Yle.

Guiderna har erbjudit affärerna arrangemang där de lovar föra turister till affärerna om de får provision på försäljningen.

Heikki Varonen som är vd på guldsmedsaffären J. A. Tarkiainen berättar att det handlar om en så kallad översättningsavgift. Guiden får i praktiken provision på försäljningen för att hjälpa med översättningen i affären - guiden tolkar alltså de kinesiska turisternas önskemål för affären.

Nytt fenomen, men vanligt

Varonen säger att det här är ett nytt fenomen i den finska kulturen men att det i dag redan är rätt allmänt. Om affärerna inte går med på det här förs kunderna till andra guldsmedsaffärer.

- Om man vill ha kunder måste man göra de här kontrakten.

Yle Uutiset har talat med flera guldsmedsaffärer i Helsingfors och en del vill inte kommentera det hela, men tre stycken bekräftar att de här överenskommelserna med guiderna existerar.

Kineserna spenderar mycket pengar i Helsingfors

Guiderna närmar sig affärerna med de här kontrakten på våren när strömmen av turister börjar öka. Det handlar inte om småpengar: Enligt undersökningar är de kinesiska turisterna villiga att spendera rätt mycket pengar.

Enligt statistiken från i fjol spenderade en kinesisk turist i medeltal 900 euro per resa i Helsingfors, medan till exempel en rysk turist spenderade knappt 200.

Antalet kinesiska turister stiger också hela tiden, i fjol stod de för 90 000 övernattningar i Helsingfors - och de ryska för 140 000.

Artikeln är skriven utgående från Esa Koivurantas nyhet för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln