Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Erkki Tuomioja: Socialdemokraterna kunde stöda Sauli Niinistö i presidentvalet

Från 2017
Uppdaterad 05.06.2017 11:28.
Erkki Tuomioja
Bildtext Socialdemokratin har inget att invända mot Niinistös sätt att sköta presidentuppdraget, skriver Erkki Tuomioja.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Socialdemokratiske veteranpolitikern och riksdagsledamoten Erkki Tuomioja föreslår att partiet överväger att stöda Sauli Niinistö i presidentvalet.

Tuomioja skriver i ett inlägg på Facebook att Socialdemokratiska partiet allvarligt borde överväga om Sauli Niinistö kunde vara den kandidat som partiet stöder.

- Det finns inget socialdemokratiskt intresse som talar för att landet borde byta president. Det att Niinistö vill kandidera för en valmansförening innebär ett avståndstagande från Samlingspartiet, vilket kan uppfattas som att han sträcker handen vänsterut, skriver Tuomioja i sitt inlägg.

"Många sossar skulle ändå rösta på Niinistö"

Enligt Tuomioja har socialdemokraterna inget att invända mot Sauli Niinistös sätt att sköta utrikespolitik och säkerhetspolitik, som hör till presidentens befogenheter.

I fråga om ekonomi och samhällspolitik finns det enligt Tuomioja meningsskiljaktigheter mellan SDP och den tidigare samlingspartisten Niinistö.

- Inom de sektorerna har presidenten ändå inga maktbefogenheter och Niinistö har inte heller blandat sig i dem, skriver Tuomioja.

Han tillägger att många socialdemokratiska väljare i vart fall kommer att rösta på Niinistö redan i den första omgången av presidentvalet.

Socialdemokraterna har hittills haft svårt att hitta en egen presidentkandidat. På måndagen meddelade Eero Heinäluoma att han avböjer. Tidigare har Jutta Urpilainen sagt att hon inte kandiderar.

Diskussion om artikeln