Hoppa till huvudinnehåll

X3M

På fredag får Svenskfinland en ny popstjärna

Från 2017
Uppdaterad 05.06.2017 15:16.
Satin circus uppträder i UMK.
Bildtext Satin Circus vann Popturné 2012. Efter det har bandet synts i en massa sammanhang, bland annat Tävlingen för ny musik, UMK. Nu är det dags att hitta någon som tar över stafettpinnen.
Bild: Yle / Tiia Santavirta

Popturnén 2017 har dragit fram genom Svenskfinland i jakten på ett nytt stjärnskott. Nu är de bara fyra kvar - och någon av dem kliver rakt in i popstjärnelivet på fredag kväll.

En kylig marskväll för fem år sedan klev fem killar från Helsingfors upp på scenen på Bar Soho i Borgå. Vi vet hur det gick: Satin Circus tog hem segern i hela Popturnén det året. Sedan blev det spelning på Popkalasets stora scen, skivkontrakt och videoinspelningar i USA. Bandets låtar har också spelats flitigt på Yle X3M, som ordnar Popturnén tillsammans med Finlands Svenska Ungdomsförbund.

Allt avgörs under en kväll

Nu är det dags igen. Efter att ha kammat igenom hela Svenskfinland i jakten på nya artisttalanger så har Popturnén 2017 sina fyra finalister. På fredag kväll står allt på spel i Borgå.

Vilka har då chansen att bli Svenskfinlands nya pophopp?

Lee Angel

Singer-songwritern har sysslat med musik i över 20 år, och får ställa sig på scenen på hemmaplan i Borgå på fredag. Förra året kom EP:n Open road med fyra egna låtar. Juryn gillade Lee Angels musikaliska träffsäkerhet och medryckande låtar.

Maya

Finalens yngsta artist skriver trots sina 14 år egna låtar. Vasa är hennes hemort, men Maya hoppas förstås charma publiken i Borgå på fredag. Juryn tyckte att Maya har en tilltalande röst och ett fräscht förhållningssätt till musiken.

Ville Haliseva

Ville från Vanda är 18 år och har många timmar på scenen bakom sig - både som soloartist och tillsammans med sitt band. Han gillar blues, rock och folkmusik, och låtarna blir en blandning av de här genrerna. Juryn blev förtrollad av Villes röst och hans sköna låtar på tre språk.

SVEN

Det här bandet har du antagligen redan hört, både på Yle X3M och Yle Vega. Gänget kommer från Nykarleby, och vill inspirera människor med sina låtar. Du ska ha roligt när du lyssnar, helt enkelt. Juryn gillade låtarna, bandets samspel och sångarens röst.

Vi ses i Borgå!

Finalen kan du följa på plats på La Fiesta i Borgå nu på fredag, den 9 juni. Tävlingen börjar klockan 20. Vinnaren uppträder på Popkalaset i Borgå den 26 augusti. Andra som syns på scenen i augusti är till exempel Per Gessle och Humorgruppen KAJ.

Dessutom kommer vinnaren med och uppträder när X3M intar Dragsvik den 13 juni!

Diskussion om artikeln