Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Evenemangscentrum med hotellskrapa och ishall för TPS planeras vid Logomo i Åbo

Från 2017
Uppdaterad 07.06.2017 13:25.
Illustrationsbild över hur området kring Logomo i Åbo ser ut efter 2020.
Bildtext Illustrationsbild över hur området kunde se ut i framtiden. Uppe till vänster finns Åbo järnvägsstation, Hampspinnaregatan löper till höger. Allra längst ner på bilden ser man taket av Logomo.
Bild: Åbo Bangård

Ett upplevelse- och evenemangscentrum för 480 miljoner euro planeras till Logomo i Åbo. På området ska det byggas en ny allaktivititetsarena som blir ny arena för ishockeylaget TPS, som flyttar från Åbohallen.

På området planeras också ett upplevelsecentrum som är menat för barnfamiljer, där ska bland annat finnas en lek- och äventyrspark. Ett hotellskrapa planeras också för området.

I allaktivitetsarenan kommer att finnas 10 000 läktarplatser. Arenan kan också användas för konserter och andra publikevenemang. TPS flyttar alltså sina hemmamatcher från Åbohallen i Artukais till Logomo.

Med i arbetsgruppen som har utrett frågan finns bland annat hockeylegenden Saku Koivu och Supercellgrundarna Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja. Alla tre är också delägare i HC TPS.

I ett pressmeddelande säger de att de vill vara med om att utveckla Åbo och koncentrera affärsliv, handel, boende, kultur och turism på ett och samma område.

- Åbo Bangård-projektet är en utomordentlig möjlighet att utveckla vår hemstad, säger Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja och Saku Koivu i pressmeddelandet.

Högre skyskrapa än i Tammerfors

Under presskonferensen lyftes frågan om hotellbyggnadens höjd. I Tammerfors byggdes det för några år sedan ett hotell intill järnvägsstationen. Tammerforsskrapan är med sina 25 våningar 88,5 meter hög. Inte kan väl Åbo vara sämre?

Arbetsgruppens medlemmar, stadsdirektör Aleksi Randell och stadsstyrelseordförande Olli A. Manni svarade på frågan med ett skratt. Förstås ska Åbohotellet vara högre, åtminstone med en våning skämtades det, men det hänvisades också till att planläggningen av området inte ännu påbörjats.

Hotellet i skyskrapan har man tänkt att ska ha 300 rum.

Vad händer med Åbohallen?

Stadsdirektör Aleksi Randell konstaterade att Åbohallen i Artukais är fin, men också gammal och sliten. Då huvudsakliga användaren HC TPS nu planerar att flytta in till centrum är det aktuellt att fundera på hur hallen kunde utnyttjas i framtiden.

Eventuellt kommer Åbohallen att införlivas i bangårdsprojektet. Hallen kunde saneras och bli en mångsidig idrottsplats för Åboborna. Man räknar med att kunna klämma in mellan 3 000 och 5 000 kvadratmeter olika slags träningslokaler och samtidigt bevara hockeyrinken och nedre läktarna.

Nya höghus planeras också

Utredningen har gjorts i samarbete med VR Group, som satte i gång arbetet med att utveckla bangårdsområdet.

Samtidigt kommer man också att planera nya höghus för cirka 1 000 invånare på området.

Enligt projektplanen ska byggandet av bangårdsområdet i Åbo i huvudsak finansieras med privata medel. Den totala investeringen uppgår till cirka 480 miljoner euro. Målet är att cirka 5 miljoner personer ska besöka komplexet varje år.

Utredningen och planen för projektet presenterades på måndagen för Åbo stadsstyrelse.

Nu ska man föra diskussioner och komma överens om villkoren för markanvändningen, påbörja planläggningen och i övrigt komma överens om vilken stadens roll ska vara i projektet.

Jordområdet ägs av VR Group och enligt planen skulle byggarbetet kunna inledas år 2020.

Artikeln har uppdaterats 5.6.2017 kl. 17:12.

Diskussion om artikeln