Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tvåspråkig nödcentralutbildning väntar på pengar

Från 2017
Många skrivbord i en öppen sal. Vid skrivborden sitter personal med hörlurar och mikrofoner.
Bildtext Nödcentral (arkivbild)
Bild: Nödcentralsverket

Den planerade tvåspråkiga nödcentralutbildningen i Vasa dröjer åtminstone ännu ett år. Förhoppningen är att pengar ska hittas under ramförhandlingarna i augusti.

Det finns ett växande behov av språkkunnig personal till landets nödcentraler. Landets för närvarande enda nödcentralutbildning finns i Kuopio. Där råder brist på tvåspråkiga studerande.

En ny, tvåspråkig utbildning kunde råda bot på personalbristen, säger en utredning som blev klar i april i år. Utbildningen skulle lämpligen placeras i Vasa.

- Vi förutspår att vi får flest nya studerande på det viset eftersom Vasa hör till en tvåspråkig region, sade inrikesminister Paula Risikko (Saml) till Yle Österbotten i april.

Kari Pastuhov, chefen för Vasa nödcentral, säger att det nu bland annat hänger på finansieringen om planerna kan genomföras. Bara pengar hittas i statskassan så kunde utbildningen inledas hösten 2018.

- Det är också på gång att börja ta in nya studerande två gånger om året, istället för nu bara en gång. På så vis blir strömmen av utexaminerade också jämnare, säger Pastuhov.