Finland genomfartsland för olagliga konstskatter - i vilken utsträckning är oklart
Forskare och experter vet om enorma kulturarv som förstörs i Syrien och Irak, men de illegala utgrävningarna och utflödet av antikviteter från de krigshärjade länderna är fullständigt okänt.
Magnus Olofsson jobbar för Vasamuséet i Stockholm och deltog i början av veckan i ett seminarium i Helsingfors om den olagliga handeln av konstskatter.
Kulturarv och -skatter har förstörts i krig genom tiderna för att angripa fiendens identitet. Under Syrienkriget har IS skapat stor förödelse i till exempel Palmyra.
- Varken de som köper eller säljer illegalt utgrävda föremål från Syrien vill prata om det. Föremålen transporteras krångliga vägar - de rör sig inte direkt från Aleppo till London - och förses med falska certifikat. Det är väldigt svårt att upptäcka, säger Olofsson.
EU:s öppna gränspolitik betyder att när ett föremål tagits in i EU är det svårt att hitta, och skulle en tulltjänsteman få tag i ett föremål känner hen inte nödvändigtvis inte igen om det är stöldgods eller en förfalskning.
Hur ska man komma åt handeln?
Det behövs tätare samarbete internationellt och olika parter emellan, det vill säga museiexperter, antikhandlare, tullen och polisen, säger Olofsson.
I Sverige har man satsat på utbildning och på att skapa en fristad för konstskatter som hittas så att de kan lämnas tillbaka när kriget är slut.
En FN-resolution som förbjuder också importen av föremål från Syrien och Irak gör kampen lättare juridiskt. Kommer ett föremål från Kambodja till exempel är det betydligt krångligare, säger Olofsson.
Prestigesymbol i vissa kretsar
Milton Núñez, professor emeritus i arkeologi vid Uleåborgs universitet, säger att marknaden finns på internet, överallt. Människor har försökt sälja serviser till honom när de fått veta att han är expert.
- I Västvärlden har man velat ha de här föremålen som så kallade conversation pieces sedan Pompeji och Herculaneum hittades. I Italien, på gårdar i villor, kan man se klassiska statyer som 'har gått i arv i familjen', säger Núñez.
Vi vet ganska lite om Finland som transitland för stöldgods.
Suzie Thomas, universitetslektor
Suzie Thomas är lektor vid humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet och en av arrangörerna. Med seminariet vill man starta diskussionen om Finlands roll i den här illegala handeln.
Enligt Thomas behöver forskare tydligare instruktioner för att hantera konstföremål och se till att det inte är stöldgods eller förfalskningar.
Och så handlar det på ett mera allmänt plan om myndigheternas intresse för handeln. Just nu fokuserar gränsmyndigheterna på sprit- och människosmuggling. Det borde finnas ett större intresse för den här illegala godstrafiken, säger Thomas.
- Vi vet ganska lite om Finland som transitland, och det kan vara att verksamheten är liten. Men potentialet finns där, säger Thomas.