Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olli Rauste: Inget invecklat fall för Cas

Från 2017
Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Bildtext Therese Johaug får snart besked från Cas.
Bild: All Over Press

Vicehäradshövdingen Olli Rauste som specialiserat sig på juridik inom idrotten tycker Therese Johaugs fall rent juridiskt är ganska enkelt. Skiljedomstolen Cas ska slå fast vilket ansvar idrottaren har, uppger han.

– I behandlingen tar man ställning till om en idrottare har en plikt att granska förpackningen och jämföra med listan på förbjudna medel innan medicinen används. Något annat är det inte frågan om, säger Rauste.

Johaug har uppgett att hon fått en kräm av landslagsläkaren och sedan inte kollat vad den bestått av.

– Det känns som om Johaug inte uppfyllt sina plikter, men det är tre nämndemän som bestämmer om saken. Och Johaug har fem advokater som försöker göra svart till vitt, säger Rauste.

Enligt den internationella antidopningsbyrån Wadas regler ligger det på idrottarens ansvar att inte få i sig förbjudna substanser. Cas har tidigare behandlat ett liknande fall där en idrottare hade kollat upp ett preparat på internet.

Sökningen gav inga klara besked, men förpackningens innehållsförteckning innehöll ett förbjudet ämne. Då dömde Cas ut två års avstängning.

Internationella skidförbundet Fis yrkar på att Johaug stängs av i mer än de 13 månader som norska antidopningsmyndigheter kommit fram till.

Rauste hoppas också att Johaugs förklaring om att hon litade på landslagsläkaren inte godkänns.

– Räcker det att lita på läkaren för att uppfylla idrottarens förpliktelser? Om det är så finns risken att det i dopningsfall alltid dyker upp en läkare som tar ansvar för det positiva provet, säger Rauste.

(Källa: FNB)

Diskussion om artikeln