Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aktieköp inför försäljningen av Sponda väcker misstankar

Från 2017
Uppdaterad 05.06.2017 19:25.
Eurosedlar i en hög.
Bild: Anssi Leppänen/Yle

Affärsmannen Erkki Etola köpte i maj en stor mängd aktier i Sponda. Då hade kursen sjunkit stadigt sedan årets början. Nu har kursen stigit då amerikanska Blackstone Group har gett ett köpanbud på Sponda.

I maj köpte Erkki Etolas bolag Tiiviste-Group 400 000 aktier i Sponda. Av Spondas ägarregister framgår inte när i maj köpet har skett, men enligt Kauppalehti köpte Etola aktierna den 30 maj. Sedan tidigare ägde Etola aktier i Sponda både som privatperson och genom Tiiviste-Group.

Etola har på några veckor tjänat drygt 400 000 euro före skatt.

I maj kostade Spondas aktie drygt fyra euro. Blackstone Groups anbud är i dag 5,19 euro. Det betyder att Etola på några veckor har tjänat drygt 400 000 euro före skatt. Totalt får Etola nästan 13 miljoner euro för de aktier han äger privat och genom Tiiviste-Group.

Vilken information hade Etola?

Den stora frågan är om Etola hade tillgång till sådan information att han förstod att aktien snabbt skulle stiga i värde.

Erkki Etola har kontakter till Sponda åtminstone via Konstsamfundet. Kostsamfundet äger tillsammans med Etola stora delar av företaget K-Develop. Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh är styrelseordförande i Sponda.

I det här skedet är det ändå omöjligt att säga om Etola hade kommit över insiderinformation.

Myndigheterna granskar misstänkta köp

Advokaten Klaus Ilmonen, som leder advokatbyrån Hannes Snellmans kapitalmarknadsgrupp i Helsingfors, påpekar att myndigheterna under senare år har intensifierat sin övervakning av den här typen av företagsköp. Det har minskat risken för medvetna insiderbrott.

- Den som har konfidentiell information får fritt umgås med vänner och affärsbekanta, men naturligtvis inte yppa något av den. Personer med känslig information är i dagens läge ganska väl informerade om att Finansinspektionen med stor sannolikhet granskar aktieköp som ser misstänkta ut, säger Klaus Ilmonen.

Yle nyheter har försökt nå Erkki Etola för en kommentar men har inte fått tag på honom.

Kaj-Gustaf Bergh

Kaj-Gustaf Bergh: Vi fick ett jättebra pris för aktierna i Sponda

Konstsamfundets vd tror att affären kommer att genomföras.

Många spårvagnar åker förbi Forum

Storaffär med finlandssvenskt kapital: Affärscentret Forum byter ägare

Mercator säljer Sponda till amerikanska Blackstone.

Diskussion om artikeln