Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Prematurer från Uppsala på ÅUCS i sommar

Från 2017
Uppdaterad 06.06.2017 11:40.
Förlossningsavdelningen vid ÅUCS.
Bild: Yle/Lotta Sundström

I sommar kommer gravida svenskor och prematurer från Uppsala att tas emot på Åbo universitetscentralsjukhus. Samarbetet mellan de två sjukhusen har pågått redan i 30 år, men det har blivit intensivare nu då Sverige har personalbrist och platsbrist på alla avdelningar för för tidigt födda barn.

För ett halvt år sedan tog ÅUCS emot tre svenska föderskor och prematurer från Uppsala, då det var personalbrist på Akademiska barnsjukhuset. För en del kom resan som en chock, då de hade en halv timme på sig innan flyget till Åbo gick.

Men resan och vården gick bra, så nu köper Akademiska två vårdplatser i Åbo för hela sommaren, och nu ska de blivande mammorna förberedas bättre.

Ett för tidigt fött tvillingpar ligger i samma lilla säng på ÅUCS neonatala avdelning.
Bildtext Det här tvillingparet föddes den 9 maj på ÅUCS, och de vårdas fortfarande fyra veckor senare på neonatala avdelningen.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

Erik Normann, som är chef för neonatologi vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, vet redan att vården är bra. Han vill ändå inte att man ska prenumerera på vårdplatser, utan det här är ett sätt att låta personalen få semester, utan att minska på intensivvårdsplatserna.

- Jag ser ett ökat samarbete mellan Åbo och Uppsala också inom forskning och personalutveckling. Och så kan vi hjälpa varandra då det uppstår brist på personal eller platser, säger Normann.

Erik Normann är chef för neonatologi vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.
Bildtext Erik Normann.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

Och det kan mycket väl hända att samarbetet fortsätter. I Sverige ökar födelsetalen hela tiden ännu in på 2020-talet. Vid Akademiska försöker man få fler vårdare genom att erbjuda dem att studera och arbeta samtidigt, men samtidigt behövs fler vårdplatser.

- Vi diskuterar en ny neonatal enhet, men de sista besluten har ännu inte fattats, konstaterar verksamhetschef Christophe Pedroletti vid Akademiska barnsjukhuset. Det kan dröja ännu 4-5 år innan den står färdig.

Samarbetsavtalet mellan ÅUCS och Akademiska barnsjukhuset gäller för sommaren, i tre månader.

- För ÅUCS är det här idealiskt, säger avdelningsöverläkare Liisa Lehtonen vid ÅUCS. Fem skötare och en barnmorska får jobb över sommaren, vi får sköta fler prematurer och vi blir bättre på svenska. Vi har många personer från skärgården och från Vasa som enbart talar svenska.

Avdelningsöverläkare Liisa Lehtonen vid ÅUCS
Bildtext Liisa Lehtonen.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

Diskussion om artikeln