Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Soite sköter matlagningen i Karleby

Från 2017
Vy över storkök.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Samkommunen Soite tar över matlagningen inom social- och hälsovården i Karleby. Staden räknar med att spara in nästan 19 årsverken och drygt en miljon euro.

- Vi hoppas att vi ska klara oss med frivilliga arrangemang och pensioneringar och utan uppsägningar, säger Karleby stadsstyrelses viceordförande Raimo Hentelä (SDP).

Om allt går enligt planen ska Karlebys mattjänst inte längre koka maten till stadens äldreboenden och serviceboenden och inte heller matportionerna som förs hem utan all matlagning flyttas över på Soites ansvar. Med förändringen hoppas man kunna effektivera måltidsservicen genom att koncentrera matlagningen till färre kök.

- Förändringen ska innebära att maten håller god kvalitet, men också att vi kan spara pengar, säger Hentelä.

Nödvändig åtgärd

Soite ska ta ansvar för matlagningen från och med september. Enligt planen ska först matlagningen vid de boenden som finns i det som kallas StamKarleby, de delar av Karleby som hörde till staden före kommunfusionen 2009. Vid köket i Honka-Harju kan matlagningen bli kvar tills kapaciteten i centralköket har förbättrats.

- Också utan spartvång hade vi behövt göra förändringen eftersom de ökade hygienkraven gör att vi inte klarar av att hålla maten vid rätt temperatur tills den når kunderna, säger Hentelä.