Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hälften av norrmännen tycker Johaug straffats för hårt – tre av fyra vill se henne i OS

Från 2017
Therese Johaug
Bildtext Therese Johaug får gärna delta i OS, tycker norrmännen.
Bild: Eibner Europa/ All Over Press

På tisdag förhörs Therese Johaug i idrottens skiljedomstol Cas. På hemmaplan hejar norrmännen på Johaug: Enligt en undersökning tycker 76 procent av norrmännen att Johaug förtjänar att delta i OS.

– Jag får lyckönskningar både på gatan, på träning i Oslo och på träningsläger. Jag får brev och presenter hemskickade. Jag blir väldigt rörd när jag tänker på allt folk skickar till mig och skriver.

Så beskriver dopningsavstängda skidstjärnan Therese Johaug stödet hon får på hemmaplan inför ödesdagen. Och visst är det ett starkt stöd, det bevisar en undersökning som Infact Norge gjort.

Bara åtta procent tycker domen är för mild

I undersökningen som VG låtit göra framkommer det att bara 8,5 procent av de 1 044 tillfrågade tycker att Johaugs dom är för mild. Nästan hälften, 48 procent, tycker Johaug straffats för hårt.

Om inte Cas skärper Johaugs straff får den norska stjärnan delta i OS. Det tycker 76 procent av norrmännen att är rätt och riktigt.

Bara 8,5 procent – lika många som tycker att Johaugs straff är för strängt – hoppas på ett OS utan Johaug.

– Folk i Norge är sporttokiga och har lätt att förlåta. Stormar bedarrar rätt snabbt i Norge, säger handelshögskolan BI:s krishanteringsprofessor Peggy Brønn till tidningen.

Diskussion om artikeln