Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Telebolag vill ha supersnabbt bredband för alla finländare

Från 2017
Uppdaterad 06.06.2017 09:31.
Bredbandsutbyggnad i Sverige
Bildtext Bredbandsutbyggnad i Sverige
Bild: Mostphotos

De regionala finländska telebolagen efterlyser snabba beslut om en ny ambitiös bredbandsstrategi i Finland.

Finnet-förbundet anser att ett nytt statligt bredbandsprogram måste ha som mål att alla fastigheter i Finland är kopplade till bredband med en hastighet på 1 gigabit per sekund år 2025. Finland borde följa föregångslandet Sverige i fråga om bredbrand, anser förbundet.

Supersnabba bredbandsförbindelser behövs enligt de regionala telebolagen för att tillmötesgå det ökade behovet av dataöverföringskapacitet inom ramen för den fjärde industriella revolutionen.

Finnet-förbundets ordförande Jarmo Matilainen säger att den fjärde industriella revolutionen integrerar apparater, applikationer och tjänster på ett helt nytt sätt. Det här ställer stora krav på dataöverföringskapaciteten och fiberbaserat bredband är enligt Matilainen helt överlägset ur den synvinkeln.

Finnet-förbundet uppmanar Kommunikationsministeriet att snabbt börja utarbeta en nationell bredbandsstrategi för Finland.

Sverige har som mål att 98 procent av svenskarna bör ha tillgång till minst 1 Gbit/s i hemmet och på arbetet år 2025. 1,9 procent bör ha minst 100 Mbit/s och 0,1 procent minst 30 Mbit/s.

Anslutningspunkt för bredbandsnät.
Bildtext Anslutningspunkt för bredbandsnät
Bild: Mostphotos

Diskussion om artikeln