Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lönedebatten ligger inte bakom Pia Nurmes jobbyte

Från 2017
Pia Nure
Bildtext Pia Nurme byter jobb.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Pia Nurme, Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör, tar steget in i den privata sektorn i slutet av juni. Orsaken till jobbytet är att hon vill utvecklas som chef.

Förra veckan kunde Yle Östnyland berätta att Borgås social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme har fått nytt jobb på det privata bolaget Stella Hemtjänster. Hon fick tjänstledigt utan lön i ett halvår medan prövotiden för hennes nya jobb varar.

Innan det har Pia Nurmes namn också funnits på många Borgåbors läppar i flera månader, ända sedan augusti i fjol. Det handlar förstås om debatten kring huruvida Nurme och två andra direktörer skulle få löneförhöjning eller inte.

Det hela slutade med att Nurme, bildningsdirektör Hilding Mattsson och biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz fick en löneförhöjning på 400 euro i månaden.

Har den här diskussionen något att göra med ditt beslut att lämna Borgå?

– Jag vill inte kommentera processen så mycket, men jag måste nog säga att det inte gick riktigt som på Strömsö, säger Pia Nurme. Den var ganska överraskande och konstig, och tog lite för lång tid. Man blev ganska trött.

Vill utvecklas som chef

Debatten om löneförhöjningarna påverkade ändå inte Pia Nurmes beslut att byta jobb. Hon förstår att Borgåborna gärna säger sin åsikt i frågan.

– Men jag tycker att verksamheten kommer att ändra så mycket inom ett par år att alla måste vara väldigt motiverade att leda stadens organisation mot förändringen.

Nurme syftar förstås till social- och hälsovårdsreformen samt landskapsreformen, där kommunerna blir av med en stor del av sina uppgifter.

Den största orsaken till att Nurme valde att byta jobb är att hon vill utveckla sig mer som chef inom social- och hälsovården.

– Jag har jobbat inom den kommunala sektorn hela mitt yrkesverksamma liv. Nu har jag en bra möjlighet att bekanta mig med den privata sektorn och hur de tänker. Jag vill också vara med och påverka nationellt, och det här ger mig bättre kunskaper att förstå framtida helheter.

Mycket att lära sig

Pia Nurmes kontrakt på Stella Hemtjänster är permanent. Men hon har en prövotid på ett halvt år för att både hon och företaget ska få se hur saker och ting börjar löpa.

I princip har Nurme ändå en möjlighet att återvända till Borgå inom de sex månaderna, om hon så vill.

Hon börjar som affärsområdesdirektör vid Stella Hemtjänster i slutet av juni, och säger att hon inte vet exakt hur det kommer att gå.

– Jag har mycket att lära mig och tror att hösten kommer att vara ganska tung. Men jag väntar mig många positiva saker också. Då man ser att man utvecklar sig och skapar nya kunskaper så ger det mycket energi. Jag väntar nog på hösten.

Frida Frankenhaeuser intervjuade Pia Nurme i Vega Östnylands morgonsändning. Du kan lyssna på en längre version av intervjun i podcasten Östnyland på 20 minuter.

Östnyland på 20 minuter: Pia Nurme och mopopojkar 6.6.2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln