Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Att skiljas är att dö en smula

Från 2017
Uppdaterad 12.06.2017 09:02.
Ethan Hayes-Chute och Dafna Maimon
Bildtext Lägerledarna Ethan Hayes-Chute och Dafna Maimon
Bild: Camp Solong/Nina Merikallio

De flesta av oss har säkert i sin ungdom varit på olika sommarkolonier: scoutläger, konfirmationsläger, lägerskolor. Lägerlivet brukar dock ta slut senast då man lämnat skolan och börjar jobba eller studera.

Men visst drömmer man sig ibland bort till dessa dagar i skogen eller på en ö. I drömmen är det evig sommar. Solen skiner, vattnet är varmt och myggorna är få.

Ibland kan drömmen dock förvandlas till en mardröm. Då förbyts den eviga sommaren till ett kulet mygghelvete med kadaverdisciplin, förnedring, mobbning och utfrysning.

Varje sommarläger är nämligen en risktagning. Nya okända människor i nya okända miljöer. Ofta går det bra men det kan också skita sig. Ibland till och med katastrofalt.

Välkommen till Camp Solong
Bildtext Välkomna till Camp Solong
Bild: Yle/Peter Lüttge

Camp Hejdå

När konstnärerna Dafna Maimon från Finland och Ethan Hayes-Chute från USA planerar sitt sommarläger är målsättningen klar: det skall bli ett läger som skall väcka endast goda minnen efteråt.

Det finns ytterligare en målsättning. Man skall lära sig att ta avsked från varandra direkt från början. Därför heter deras sommarläger Camp Solong. Camp Hejdå skulle kanske vara ett lämpligt svenskt namn.

Know that hello also means goodbye!

Camp Solong äger rum på två olika ställen. För det första är det en interaktiv utställning på Galleri Sinne i Helsingfors, för det andra, och det är den viktigare delen, är det ett sommarläger. På riktigt.

Jonatan Habib-Engqvist, Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute från Camp Solong
Bildtext Kuratorn och lägerfilosofen Jonatan Habib-Engqvist och konstnärerna Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute
Bild: Yle/Peter Lüttge

Camp Solong går av stapeln i Ekenäs mellan den 14 och 17 juli 2017. Det blir ett ganska exklusivt läger. Bara sex personer ryms med. Plus lägerledarna Dafna och Ethan. Eller Camp Counselors som de föredrar att kalla sig. Lägrets språk är nämligen engelska.

Om du vill vara en i den exklusiva skaran måste du ansöka om platsen. Det finns två möjligheter. Du kan komma till Galleri Sinne, titta på utställningen och fylla i en ansökning i en informationskiosk som finns vid ingången.

Den andra möjligheten är elektronisk och därmed tillgänglig för alla. Du behöver bara gå till Camp Solongs webbplats, där hittar du instruktionerna.

Ethan Hayes-Chute bygger ihop miniatyrmodellen av Camp Solong
Bildtext Full koncentration råder hos Ethan Hayes-Chute
Bild: Yle/Peter Lüttge

Nästan vem som helst kan ansöka men det finns några restriktioner. Du skall ha fyllt 20 år, vara lekfull och nyfiken och förfoga över "Camping Spirit". Lägret är avgiftsfritt men resan till Ekenäs skall du bekosta själv.

Du får inte använda elektroniska medier på lägret. Det som händer på lägret skall stanna i lägret. Ansökningstiden går ut den 19 juni.

Ansökningsvideo för Camp Solong - Spela upp på Arenan

Ett digert program

Nu undrar du kanske vad som kommer att hända på lägret? Jag tror jag inte överdriver om jag påstår att det kommer att hända en hel del. Du kan ladda ner Camp Solongs flyer i vilken du hittar all väsentlig information.

Sockor som skall bäras på Camp Solong
Bildtext Specialdesignade sockor som skall bäras på Camp Solong
Bild: Yle/Peter Lüttge

Du får bland annat en egen outfit och mat så det räcker och blir över. Och så får du delta i en mängd olika aktiviteter. I informationsbroschyren finns det en lång lista.

De flesta begrepp är svåra att översätta, men vad sägs om Extreme Bunk-Bedding, Self-Conscious Napping, Inverse-Form Foam-Exploration, Deconstructive Reconstruction eller Nite-Time Forest Scavigation.

Inverse-Form Foam-Exploration från Camp Solong
Bildtext Inverse-Form Foam-Exploration
Bild: Yle/Peter Lüttge

Manifestet

I galleriet finns för övrigt ett manifest. Manifestet består av tio punkter. Tio kategoriska imperativ som skall lära dig konsten att säga Hejdå!

Manifest för Camp Solong
Bildtext Camp Solongs manifest
Bild: Yle/Peter Lüttge

Förutom manifestet hittar du också en miniatyrmodell av lägrets barack som lägerdeltagarna kommer att bo och sova i. Det är en öppen konstruktion. Sovdelen består av 4 våningssängar som står tätt intill varandra.

Assess every situation knowing that you have the right to goodbye!

Det här lägret är det andra som Dafna och Ethan organiserar. Det första ägde rum förra året i tyska Braunschweig. Där campade man mitt i staden i en trädgård vid ett konstmuseum. I Ekenäs kommer man att campa i skogen.

Lägerbarackens miniatyrmodell visar en ganska öppen konstruktion. Jag undrar om de har funderat på att det kan finnas mängder av myggor i skogen? Och det har de, såklart. Sist och slutligen är Dafna hemma från Borgå. Det kommer att finnas myggnät av något slag som skyddar sovdelen.

Sängar för miniatyrmodellen av Camp Solong
Bildtext Modellsängar för miniatyrmodellen av Camp Solong
Bild: Yle/Peter Lüttge

Lägerfilosofen

Camp Solong har en egen lägerfilosof, kuratorn Jonatan Habib-Engqvist. Han skall få det sista ordet om årets sommarläger:

- Camp Solong bjuder in dig till att välkomna ditt farväl med lek och glädje. Få en säng med din egen personliga hylla, gräv ett hål och lär dig att säga hej då till dina nya vänner.

Be aware that you cannot control goodbye!

- Du får insikt i hur du kan bli av med känslobagaget och finner kanske nyckeln till avskedets glädje i själens fiskdamm. Tillsammans lär vi oss att ta farväl av varandra. Det blir ett minne för livet.

Dafna Maimon, Jonatan Habib-Engqvist och Ethan Hayes-Chute bygger ihop miniatyrmodellen av Camp Solong
Bild: Yle/Peter Lüttge

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln