Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Joakim Rundt: Ungdomen sviker våra underliga förväntningar

Från 2017
Joakim Rundt är redaktör och arbetar för Svenska Yle.
Bildtext Skribenten lite till vänster i bild.
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

I lördags fick Ungdomen sommarlov. Och skulle följaktligen ut för att härja på kvällen.

Förstöra det för oss andra. (För att inte tala om sig själva!)

Kvällsnyheterna i tv visste detta och hade förberett sig med en egen Reporter ute på plats på stranden bland Ungdomen (ja, du läste rätt - riktigt där ute bland Ungdomen!). För att i direktsändning kunna rapportera om förfallet.

Med sig hade Reportern förstås Poliskonstapeln. Ungdomen kunde man inte intervjua, det var ju den som skulle ödelägga allt.

Så med Ungdomen som en sorts fond nånstans i bakgrunden fick Poliskonstapeln berätta:

a) när Ungdomens kväll kan tänkas börja Spåra ur
b) när/hur/vart man häller ut Ungdomens Sprit

Och så fick jag följa med förloppet i korta direktsända sjok genom kvällens alla tv-nyhetssändningar. Nyhetsankaret:

" ..och nu till vår Reporter, live ute på klipporna bland Ungdomen - NÅMEN HAR NÅN BRÅKAT, PROVOCERAT ELLER KANSKE DÖTT NU DÅ?!..."

Nä, ingen hade bråkat eller dött. Där satt dom och bara pratade, de där slappa j*vlarna. Så Poliskonstapeln fick igen lite fundera kring hur sent Ungdomarnas Berusade Upplopp kunde tänkas förläggas i år. (Vädret var ju fint dessutom så torde bli extra våldsamt!)

Samt upprepa det här med i vilket skede man häller ut deras sprit. Vart och i vilken ordning och så. Peka i bild på klippskrevan dit man häller ut rubbet. Orsaken till att kvällen urartade. Kung Alkohol.

(Bara Ungdomen skulle fatta att dricka tillräckligt av den.)

Sista sena inhoppet med Reportern blev rätt så kort. Han var stressad nu, håret lite på ända. Allt var ännu lugnt. Följande dag kunde man läsa att firandet av skolavslutningen förlöpt utan desto större incidenter. Igen.

Ett hett tips: är det fylla och bråk som önskas, testa placera Reportern och Poliskonstapeln utanför Krogen i stan. Och kolla istället hur ungdomens Föräldrar krökar, lever runt och slåss på krogen, utanför krogen, under krogen, ovanpå krogen, i taxikön, i taxin, efter taxin, utanför hemmet, i hemmet, i butkan, dagen efter mm mm.

Mest vi vuxna som står för de sakerna, vi som lämnat klipporna i friska luften för bärs efter bärs i instängda barer. Tv-reportern kommer inte att ha en tråkig minut kan jag lova.

Och så får ungdomen sitta på klippan ifred.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln