Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Musikprofilen Krister Kulju gick ur tiden

Från 2017
Krister Kulju
Bildtext Krister Kulju i sin kolonialvaruhandel
Bild: Yle/Pia Lagus

En av de riktigt stora Vasaprofilerna inom rock och pop, Krister Kulju, har gått ur tiden, 70 år gammal. Själv har jag träffat honom ett antal gånger i intervjusituationer, och alltid slagits av hans passion och energi.

Och det är verkligt sorgligt att han måste gå alldeles för tidigt, bruten av en svår sjukdom med hastigt förlopp.

Men framförallt har jag berörts av att många yngre musiker skrivit så fint på sociala medier om hur mycket Krister betytt för dem.

Gubbrockarna

Han tycks ha varit som en extrapappa för många. Alltid villig att ta sig tid för att snacka om musik och om speltekniker och sådant som har med rocklivet att göra.

Krister växte upp i arbetarkvarteren i Brändö med fabriksarbetande föräldrar och en farfar som var frikyrkopredikant och som lärde honom spela gitarr.

Jimi Hendrix, Kulturhuset
Bild: www.iltasanomat.fi

Sen blev det åka av med legendariska rockbandet Wantons. Som bl.a hann relegeras för sina långa hår och vara förband på Jimi Hendrix lika legendariska spelning på Kulturhuset i Helsingfors.

Krister Kulju och Hasse Westergård
Bild: YLE/Jan Jacobson

Som vuxen jobbade han som dekoratör och personalutbildare, och i slutet av 80-talet tog han över kolonialvaruhandeln Liisa Koski i Vasa.

Och - mest känd på senare tid - var Krister Kulju som passionerad grundare av Gubbrockarna i Arbis regi. De är numera en institution.

Och när Krister efter Gubbrockarnas första ganska mediokra gig på Arbis julfest sade att "vänt bara...vi lirar i Liverpool ännu!" Ja då var det många som drog på munnen.

Men, här för ett decennium ungefär, så gjorde de just det. Respect!

Gubbrockarna har också gjort många utsålda musikalspelningar bl.a på Vaasan Kaupunginteatteri. Och de har turnerat en hel del både här och utomlands.

Det är många som saknar Krister Kulju nu. Han låg bakom mycket i Vasas musikliv.

Ändå är det de unga musikernas fina minnesskriverier som verkligen berör. Vila i frid, Krister.