Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Härva av tjuvjakt nystas upp i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 06.06.2017 16:26.
Polisbil i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

En omfattande härva av tjuvjakt håller på att nystas upp i Jakobstad. Fem unga personer är misstänkta och tre av dem har suttit frihetsberövade. Omkring 50 djur har skjutits.

- Brotten är utstuderade och planerade med eftertanke, säger kriminalkommissarie Ove Storvall.

Mot slutet av maj hittade jägare i Vestersundsby jaktförening ett skjutet rådjur intill travbanan i Vestersundsby i Jakobstad. Rådjuret hade inte skjutits med jaktvapen utan med ett miniatyrgevär.

Fyndet kom att avslöja en omfattande härva av planerade och systematiska jaktbrott som inleddes hösten 2016.

Vapen som inte lämpar sig för jakt

Fem personer i åldrarna 17 till 27 år är misstänkta och tre av dessa har varit frihetsberövade. De har under förhör erkänt jaktbrott. Ingen av de misstänkta bor i Jakobstad, men alla bor i närregionen.

Storvall säger att det var polisens egna iakttagelser samma natt som rådjuret sköts som ledde till att härvan rullades upp.

De misstänkta har skjutit djur från bilen och använt sig av starka strålkastare för att blända djuren. Bytet består av ett femtontal rådjur, 30 harar och tre vitsvanshjortar.

Två av de misstänkta är jägare sedan tidigare och har licens för vapen. Men tjuvjakten har inte bedrivits med lagliga jaktvapen utan med ett 22-kalibrigt miniatyrgevär som försetts med kikarsikte och ljuddämpare.

Skadade djur lämnades i terrängen

De misstänkta har inte tagit till vara djuren de skjutit utan lämnat dem i terrängen. Dessutom har de skadskjutit djur.

- Under förhören har de misstänkta erkänt att de skadskjutit djur och inte försökt stoppa deras lidande. De misstänkta har inte på något sätt försökt spåra de skadade djuren, säger Storvall.

Därför misstänks de fem personerna för jaktbrott, skjutvapenbrott och dessutom djurskyddsbrott.

Polisen har beslagtagit en bil och två vapen som misstänks ha använts för tjuvjakt.

Straffet för jaktbrott rör sig mellan böter och fängelse upp till två år. Om de misstänkta döms blir de också ersättningsskyldiga.

- Ersättningen för ett rådjur rör sig omkring 300 euro och vitsvanshjorten är statens egendom med ett pris mellan 600 och 800 euro per djur, säger Storvall.

Storvall säger att även bilen och vapnen kan komma att dömas till staten eftersom de använts som verktyg vid brott.

Storskaligt och utstuderat

Stefan Pellas som är jaktchef i Kust-Österbotten har inte stött på något liknande fall.

- Jag har inte under mina 20 år i yrket stött på något så storskaligt och utstuderat jaktbrott. Men jag är glad över att polisen nu utreder detta och att de skyldiga ställs till svars, säger Pellas.

Förundersökningen pågår fortfarande och Ove Storvall uppskattar att ärendet kan gå vidare till åklagare i höst.

Minderårig hölls i förvar

Den här artikeln har fått en kommentar om att en minderårig misstänkt hållits i polisens förvar utan att föräldrarna informerats.

Kriminalkommissarie Storvall säger att den misstänkte hämtades till förhör och att föräldrarna var medvetna om detta. Polisen har rätt att gripa, anhålla och häkta en minderårig som uppnått straffansvarsåldern 15 år.

Den misstänkte blev anhållen efter förhöret. Det här informerades föräldrarna inte om.

- Vi borde ha meddelat föräldrarna om att personen i fråga var i polisens förvar och varför den misstänkte inte kom hem direkt efter förhöret, säger Storvall.

Artikeln kompletterad med att en minderårig varit anhållen den 6 juni kl. 16.20.