Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sportreferat, De Eurovisa, nyhetssändningar om terror och Strandbergs videor - Svenska Yle premierar det bästa innehållet 2016

Från 2017
Uppdaterad 07.06.2017 12:18.
Bildkollage med tre bilder: Christoffer Strandberg imiterar Tarja Halonen, Radioteaterns affisch visar en sjukhussäng med texten Lappviken - Röster ur själarnas rum och De Eurovisa Eva Frantz och Johan Lindroos är uppklädda för sändning.
Bild: Yle

Svenska Yle premierar det bästa innehållet från år 2016. Bland pristagarna finns bland annat Radioteaterns ljudkonstverk på Lappvikens sjukhus i Helsingfors och Yle Nyheters extrainsatta sändningar om den senaste tidens terrorattacker.

Svenska Yles språkpris 2016 går till Ylesportens producent Christoffer Herberts.

- Den största utmaningen med sportspråk är att hitta variation, både i tempo och ordval. Som referent är det alltför enkelt att mässa på i samma takt hela tiden, och både i skrift och tal är det lätt hänt att man överanvänder vissa ord och uttryck, säger Herberts.

Herberts har jobbat med sportinnehåll i flera år och hans röst och texter är bekanta för en stor del av publiken.

Christoffer Herberts kommenterar inför junorernas hockey VM
Bildtext Christoffer Herberts försöker undvika sportklyschorna både då han skriver artiklar och refererar.
Bild: Heidi Finnilä

Genom sitt goda språk i otaliga referat i åtskilliga sporter lyckas Christoffer Herberts förmedla både kunskap och iver om sportens stora konst, oberoende av om publiken består av inbitna fans eller bara måttligt sportintresserade” lyder motiveringen.

- På den utmärkta sportfrågan "hur känns det?" svarar jag att jag är glad, hedrad och överraskad. Glad för att språk är viktigt. Hedrad för att det finns väldigt många andra på Svenska Yle som har ett gott språk. Och överraskad för att många av dessa andra använder sin språkliga talang till att beskriva viktigare och mer komplexa fenomen än mittbackar och spel i numerärt överläge.

Här kan du läsa Christoffer Herberts senaste webbartiklar.

Yle Nyheters extrasändningar - årets insats

Programpriset för Årets insats går till Stefan Winiger för hans insatser i rapporteringen under de allt oftare återkommande stora nyhetshändelserna.

Stefan Winiger är redaktör på Svenska Yle.
Bildtext När Stefan Winiger inte rycker in i studion för extrainsatta nyhetssändningar jobbar han med debattprogrammen Yle Obs och Slaget efter tolv.
Bild: Yle

Winiger har fungerat som programledare i snabbt ihopsatta sändningar om terrordåd. Han har lotsat Svenska Yles tittare, lyssnare och webbanvändare genom stora nyhetshändelser som attentaten i Stockholm och Bryssel, men också presidentvalet i USA.

Här kan du följa med Stefan Winigers jobb.

De Eurovisa - årets bästa video

De Eurovisa: På vift i Kiev! - Spela upp på Arenan

Gruppen bakom programmet De Eurovisa tilldelas priset för Årets bästa videoinnehåll på Svenska Yle 2016.

Eva Frantz, Johan Lindroos och Hanna Othman har tillsammans med producenten Monica Eklund skapat ett program som blivit mycket populärt på tv, samtidigt som de skickligt har skapat innehåll också för sociala medier och webben.

Här kan du se mer av De Eurovisa.

Strandbergs webbvideor - årets someinsats

Christoffer Strandberg tilldelas priset för Årets bästa someinsats 2016 för sitt engagemang på sociala medier.

Mickiss kommunalval: Mickiss besöker Närpes - Spela upp på Arenan

I motiveringen står det bland annat att Strandberg har bidragit till att stärka Svenska Yles närvaro och genomslag i en svårnådd målgrupp och han har gjort det med glädje och humorn i första rum.

Strandbergs videoinnehåll har spritts inom landets gränser och utanför och har även bidragit till att hämta in ny publik till Yles plattformar.

Här kan du ser fler av Strandbergs videor.

Radioteatern på Lappvikens sjukhus - årets bästa mångmediala

Programpriset för Årets bästa mångmediala innehåll går till projektgruppen bakom satsningen Lappviken - Röster ur själarnas rum, ett evenemang på Lappvikens sjukhus under konstens natt i Helsingfors.

Logo 1
Bildtext Evenemanget på Lappvikens sjukhus blev en publiksuccé.
Dörr till isoleringsrum på rättspsykiatriska avdelningen.
Bildtext Jessica Edén är producent för Radioteatern.
Bild: Yle/Filemon von Numers

“Genom ett event och en virtuell rundvandring öppnade man upp hemliga rum och erbjöd en upplevelse som få glömmer. Allt det här kryddades med ett gediget innehåll på såväl radion som webben. Med satsningen tog Radioteatern steget in i en värld som öppnar upp för nya möjligheter och en ny publik” lyder motiveringen.

Här kan du lyssna och titta på Lappviken - Röster ur själarnas rum.

Poddserie om bomb i Jakobstad - årets bästa audio

Årets bästa audioinnehåll gjordes av Ann-Catrin Granroth tillsammans med ljudteknikern Jyrki Häyrinen och producenten Hasse Sundquist.

Sönderspränga fasader och bilar.
Bild: Centralkriminalpolisen
Ann-Catrin Granroth
Bildtext Ann-Catrin Granroth skriver också webbartiklar på Svenska.yle.fi.
Bild: YLE / Petter Sandelin

Poddserien Knapphandlarens hämnd är en spännande följetong som för med sig lyssnaren till ett uppmärksammat brott i Jakobstad i slutet av 90-talet.

Knapphandlarens hämnd har fått Svenskfinland att öppna ögonen för podcasten som form och banat väg för liknande satsningar i framtiden.

Här kan du lyssna på poddserien Knapphandlarens hämnd.

Vetamix allmänbildande videor - årets bästa webbinnehåll

Priset för årets bästa webbinnehåll går till Vetamix-gruppen bestående av Charlotte Lindroos och Sixten Björkstrand.

Agricola på 2 minuter - Spela upp på Arenan
Vetamix redaktion på bokmässan.
Bildtext Vetamix görs av Charlotte Lindroos, Sixten Björkstrand och John Stark.
Bild: Yle

Tillsammans med producenten John Stark har de jobbat med bland annat korta videoklipp som fungerat utmärkt både på Svenska.yle.fi och sociala medier, och de har nått en i övrigt svårnådd publik. Videoprojektets syfte har varit att lära och utbilda och på den punkten har teamet träffat mitt i prick

Kolla på Vetamix material om allt från geografi till att växa som människa.

Diskussion om artikeln