Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera storhallsbyggen planeras - räcker publikunderlaget?

Från 2017
Uppdaterad 07.06.2017 07:23.
Illustrationsbild över hur området kring Logomo i Åbo ser ut efter 2020.
Bildtext Så här kan området kring Logomo i Åbo se ut efter 2020.
Bild: Åbo Bangård

I måndags presenterades ambitiösa planer för ett nytt evenemang- och upplevelsecentrum med bland annat ishall invid bangården i Åbo.
Bakom planerna ligger den f.d. TPS-spelaren Saku Koivu och spelbolaget Supercells ägare, Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, som dessutom är delägare i Åbolaget.

Men samtidigt görs det upp planer för liknande arenor på andra håll i landet.

I Tammerfors är man fem före att inleda bygget på ett ny storarena, som ska stå klar 2021. I Helsingfors har man också skissat upp planer på en ny ishall för Helsingfors IFK i Tölö.

Hur ska det gå för alla dessa hallar ifall de förverkligas?

Johan Hollsten med lång erfarenhet av konsert- och evenemangsarrangemang är positiv till det stora utbudet av hallar, men ändå skeptisk till lönsamheten.

- Jag hoppas att man inte förivrar sig. Det är i sista hand frågan om hur mycket underlag man har för de här evenemangen. Finland har ungefär 5,5 miljoner invånare av vilka 2-3 miljoner finns inom räckhåll för de arenor man nu talar om och då är det nog ganska många arenor som ska dela på det underlaget.

"Ett unikt koncept"

I Åbo är man mycket nöjd över att det verkar finnas ett så pass stort intresse och vilja för att investera och utveckla staden.
Jarkko Virtanen, biträdande stadsdirektör i Åbo, hoppas att projektet framskrider. Han vill inte jämföra planerna med övriga planerade hallbyggen i Finland just nu, utan betonar att det är frågan om ett unikt projekt.

- Projekt av den här typen är inte på gång någon annanstans i Finland än i Åbo just nu. Halldelen är bara en del av projekthelheten, där det ingår mycket mer, i form av bland annat en digitaliserad inomhus nöjespark med modern spelteknik och liknande verksamhetsarenor. Det är alltså inte frågan om att det skulle finnas konkurrerande hallbyggen på gång i Finland just nu.

Det planerade resecentret står fast

I Åbo har man redan i flera år planerat att bygga ett resecentrum som skulle samla tåg- och buss- , kollektivtrafiken i Åbo till ett och samma ställe i anslutning till ett köpcentrum. De här planerna håller man fast vid framhåller Virtanen.

- Vi har som avsikt att inleda bygget 2020. De planer som nu lagts fram står inte i konflikt med planerna för resecentret. Där man tidigare planerat att centrera trafiken till ett ställe, finns det nu istället möjlighet att trafiken istället delas upp på två ställen ifall man vill.

Diskussion om artikeln