Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Turan tog strypgrepp på journalist – nu slutar han i landslaget

Från 2017
Arda Turan.
Bildtext Arda Turans största merit i landslaget blev EM-bronset 2008.
Bild: EPA

Ett tumult skakar det turkiska landslaget. Storstjärnan Arda Turan slutar – efter att ha gått till attack mot en journalist. ”Jag ångrar ingenting”, säger Turan.

Turkiets uppladdning inför söndagens viktiga VM-kvalmatch mot Kosovo störs av ett rejält drama. På en presskonferens meddelade Arda Turan i dag att hans landslagskarriär är över.

Anledningen är ett bråk med en turkisk journalist. På väg hem från måndagens mållösa landskamp mot Makedonien, där Turan spelade en dryg timme, ilsknade storstjärnan till.

Journalisten Bilal Mese fanns med på samma flyg som spelartruppen och det gillade inte Turan. Under EM förra sommaren var Mese en av journalisterna som skrev mest om påstådda bonusar som Turan ska ha fått.

"Vad är det här för land?"

Enligt tidningen Hurriyet ska Turan ha hoppat på Mese, skrikit och tagit strypgrepp.

– Säg mig, var du där? Var du där med oss när du skrev det där om bonusarna? Vem bad jag om pengar? Vem bad jag om bonusar? Berätta. Kom igen. Vem fick dig att skriva det där?

– Vad är det här för land? De låter dig flyga med det här planet. Fyfan för de som lät dig flyga med det här planet. Jag slutar hellre spela fotboll än låter någon säga något som går emot min heder eller familj. Din chef är Demirören (det turkiska fotbollsförbundets ordförande Yildrim Demirören). Du jobbar för hans tidning, ska Turan ha sagt.

Spelade mot Finland i mars

Ett par landslagskamrater gick emellan och stoppade tumultet. I dag meddelade först förbundskaptenen Fatih Terim att Turan är hemskickad. Sedan ordnade Turan en presskonferens där han meddelade att han har fått nog och slutar i landslaget.

– Jag ångrar ingenting. Jag känner mig lätt som en fågel. Min landslagskarriär är över.

Turan spelade totalt 97 landskamper. Hans sista tävlingsmatch blev VM-kvalmatchen mot Finland i mars. Barcelonaspelaren spelade hela dusten när Turkiet vann med 2–0.

I VM-kvalgruppen ligger Turkiet fyra efter fem matcher. Avståndet upp till gruppettan Kroatien är fem pinnar och till tvåan Island är det två poäng.