Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholmsstyrelsen går in för lärcenter

Från 2017
Uppdaterad 07.06.2017 09:52.
Korsholms kommun
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Efter över tre års utredningar och många beslut är Korsholm på slutrakan med sina skolprojekt. På torsdag avgörs frågan i fullmäktige. Men det är osäkert om det går som planerat.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Luther säger att han inte vågar säga hur det går i fullmäktige. Lika osäker verkar bildningsnämndens ordförande Johanna Nyman.

I bildningsnämnden var förslaget på tisdagen var att Petsmo, Hankmo, Kuni-Vassor och Veikars skolor dras in och skolorna sammanslås med Kvevlax skola och bildar Kvevlax lärcenter. I nämnden kom ett förslag om bordläggning.

Det blev det en jämn omröstning 5-5 där ordförandens röst avgjorde för fortsatt behandling. Resultatet blev att man gick in för lärcentret och byskolorna dras in.

En punkt lade nämnden till. Om fullmäktige vill kan man utreda att göra Veikars skola till en tvåvägs språkbadsskola.

Styrelsen sade ja

På tisdagen var frågan uppe också i kommunstyrelsen. Även där kom ett bordläggningsförslag men det röstades ner med 10 röster mot 3.

Förslaget till fullmäktige blev att projektbudgeten för Kvevlax lärcenter ökas till 11 miljoner euro inklusive lösöre. Blir det grönt ljus ger kommunstyrelsen startlov för att bygga Kvevlax lärcenter.

Mikael Luther säger att han hoppas skolplanerna går igenom annars har kommunen ett jättestort problem.

- Alla barn ryms inte i dagens skolor och ekonomin går helt åt skogen.

Principbeslutet om att bygga ett lärcenter i Kvevlax togs 2015 i fullmäktige. Nu är frågan om planerna ska förverkligas. Offerterna är redan godkända i samhällsbyggnadsnämnden.