Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN: Ryska hackare spred desinformation för att driva på Qatarkrisen

Från 2017
Emir Hamad bin Khalifa Al Thani av Qatar
Bildtext Qatars emir Hamad bin Khalifa Al Thani hyllade Iran i en artikel som Qatar har kallat för en falsk nyhet.
Bild: EPA / Ali Ali

Hackarna misstänks stå bakom en falsk nyhet som bidrog till den diplomatiska krisen. President Trump tog först åt sig äran för splittringen i regionen, men vill nu se enighet.

Enligt nyhetskanalen CNN misstänker utredare från FBI att Ryssland har försökt driva på den diplomatiska krisen bland Gulfstaterna.

Bland annat Egypten, Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten bröt tidigare i veckan sina diplomatiska relationer med Qatar, med motiveringen att Qatar stöder terrorism i Mellanöstern.

Krisen föregicks av en nyhet som publicerades av Qatars statliga nyhetsbyrå. I nyheten ska Qatars emir ha uppgivit att han är ovän med USA:s president och att han betraktar Iran som "en garanti för stabilitet”.

Qatar hävdade efteråt att nyhetsbyrån utsattes för en hackerattack och att det handlade om en falsk nyhet. Enligt CNN misstänker FBI nu att Ryssland står bakom den påstådda hackerattacken, men det är fortfarande oklart om attacken kom från statligt eller privat håll.

Trump tog Saudiarabiens parti, backade

En av USA:s största militärbaser i Gulfregionen finns i Qatar. Basen har använts i samband med flygangrepp mot terrorgruppen IS och nästan 10 000 amerikanska soldater är stationerade vid basen.

President Donald Trump verkade först ta åt sig äran för krisen och ta Saudiarabiens parti. På Twitter skrev han bland annat att han tog upp problemet med terrorism under sitt besök i Saudiarabien och att hans besök nu verkar ha burit frukt.

Senare, i ett samtal med Saudiarabiens kung Salman, betonade han ändå att kampen mot terrorism kräver att Gulfstaterna står enade.

Macron manar till lugn

Frankrikes president Emanuel Macron har manat till lugn i regionen. I ett samtal med Abu Dhabis shejk Mohammad bin Zayed al Nahyan sade Macron att han är oroad över den diplomatiska krisens utveckling och att det är viktigt att bevara stabiliteten i regionen.

Turkiets president Receyp Tayyip Erodgan har å sin sida försvarat Qatar och uppgett att Turkiet kommer att stärka sina band till Qatar.

Erdogan kritiserade också de ekonomiska sanktionerna som Saudiarabien har infört mot Qatar. Saudiarabien har bland annat stängt sin gräns mot Qatar. Uppskattningsvis 40 procent av maten i Qatar kommer via Saudiarabien.

Källor: AFP, Reuters, AP, BBC, CNN

Diskussion om artikeln