Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland fick nog – drar bort trupper från Turkiet

Från 2017
Uppdaterad 07.06.2017 14:15.
Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen sätter sig vid den tyska regeringens möte, där beslut fattades om att dra tillbaka trupperna från Incirlik i Turkiet.
Bildtext Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen sätter sig vid den tyska regeringens möte, där beslut fattades om att dra tillbaka trupperna från Incirlik i Turkiet.
Bild: EPA

Den tyska regeringen har idag gett grönt ljus för att dra bort största delen av de tyska soldater som är stationerade i Turkiet. Bakom beslutet står bland annat Turkiets vägran att låta förbundsdagsledamöter besöka soldaterna.

– Vi har haft ett mycket stort tålamod när det gäller Turkiet, men nu är den punkten nådd då det är dags att överväga andra stationeringsorter, säger den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen i en intervju för Deutschlandfunk.

Så sent som i måndags var den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel i Ankara för att försöka förhandla fram en överenskommelse med Turkiet.

Tyskland motsätter sig att Turkiet har förbjudit flera förbundsdagsledamöter att besöka de närmare 300 tyska soldaterna vid flygbasen Incirlik.

De tyska soldaterna är i Turkiet som en del av den internationella militärinsatsen mot terrororganisationen IS.

Soldaterna och spaningsplanen som är stationerade i Incirlik kommer nu med största sannolikhet att flyttas till Jordanien i stället.

Man räknar med att flytten till Jordanien kommer att ta två till tre månader.

Mycket ansträngda relationer

Besöksförbuden i Incirlik har under den senaste tiden varit ett ständigt tema i relationerna länderna emellan.

I Tyskland utgår man från att de senaste besöksförbuden hänger ihop med att Tyskland under den senaste tiden har beviljat tiotals turkiska diplomater och soldater asyl.

Turkiet anser att de här personerna ligger bakom kuppförsöket ifjol somras.

Relationerna mellan Tyskland och Turkiet har redan länge varit mycket ansträngda, inte minst på grund av konflikten kring de turkiska politikerbesöken i Tyskland inför folkomröstningen om president Erdoğans maktbefogenheter.

För några veckor sedan gav ändå de turkiska myndigheterna tyska politiker lov att besöka Natobasen Konya.

I Konya är för tillfället några tiotals tyska soldater stationerade och de kommer att stanna i Turkiet också efter dagens beslut.

Diskussion om artikeln